4 четения

Писателят Ерик Уайнър стана почетен доктор на ВТУ

РЕКТОРЪТ НА ВТУ „СВ. СВ. КИРИЛ И МЕТОДИЙ“ ПРОФ. ХРИСТО БОНДЖОЛОВ ВРЪЧИ ИНСИГНИИТЕ НА НОВИЯ ПОЧЕТЕН ДОКТОР ЕРИК УАЙНЪР. Церемонията в чест на световноизвестния журналист, писател и пътешественик беше в тържествената зала 321 на вуза, където се събраха преподаватели, студенти и почитатели на Ерик Уайнър. Той получи ритуалната тога на университета, почетния знак и почетния диплом лично от проф. Бонджолов, който обяви, че от този ден Ерик Уайнър поема ангажимент към Великотърновския университет, когато има време и възможност, да бъде тук преподавател.
Предложението за удостояването на Ерик Уайнър с престижната титла е на Филологическия факултет, затова и деканът на филолозите проф. Ценка Иванова представи житейския и професионален път на новия доктор хонорис кауза на ВТУ. Високото отличие на Великотърновския университет се присъжда на Ерик Уайнър за приноса му като медиатор в диалога между народи и култури по глобални социални, междурелигиозни и междукултурни въпроси, както и по теми за духовните измерения на живота в нашето съвремие; за преклонението пред книгата и за популяризирането на пътеписния жанр.
„Благодаря. Днес съм много щастлив“, каза на български език Ерик Уайнър, когато дойде неговият ред да произнесе академичното си слово, посветено на мъдростта. За мъдростта ще е и следващата книга на писателя, който е автор на три бестселъра до момента – „География на блаженството“, „Човек търси Бог“ и „География на гения“.
„Велико Търново е магично място и за мен е огромна чест да приема това звание в духовната и историческа столица на България и в този университет, който е наследник на средновековна книжовна школа. А мястото е важно, затова пиша за пресечните точки на местата и идеите и вярвам, че това къде сте определя какви сте“, каза още Ерик Уайнър и допълни, че мъдростта обитава мястото.
След това новият почетен доктор се обърна и към колегите си преподаватели, за да им даде съвет и да им каже, че е време да спрат да говорят помежду си, а да започнат да говорят на целия свят.
„Този ден е един от най-добрите дни в моя живот. Знам, че Великотърновският университет е вторият по време на създаване и вторият по големина, но в моето сърце той винаги ще бъде номер едно. Благодарен съм на Нейко Генчев, моя издател, благодарение на когото толкова много хора в България са прочели моите книги. Той е и моят учител по български език, затова, ако моят български не ви се струва достатъчно добър, обърнете се към Нейко“, каза още Ерик Уайнър.
Преди да си тръгне, той остави своето послание и в почетната книга на ВТУ, където написа, че за него е огромна чест да се присъедини към тази общност на учители и на хората, които работят в университета. В този свят на информационни технологии работата, която те вършат, става все по-важна и по-важна.

Сашка АЛЕКСАНДРОВА

Сн. Светослав СТЕФАНОВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!