52 четения

Показаха реликвите, с които поклонниците ще извървят пътя на мощите на свети Иван Рилски

РЕЛИКВИ, С КОИТО ПОКЛОННИЦИТЕ ЩЕ ИЗВЪРВЯТ ПЪТЯ, ПО КОЙТО ПРЕДИ 550 Г. СА БИЛИ ПРЕНЕСЕНИ МОЩИТЕ НА СВЕТИ ИВАН РИЛСКИ ОТ ТЪРНОВО ДО РИЛСКИЯ МАНАСТИР, показаха вчера в църквата „Св. св. Петър и Павел“ в старата столица. Организаторите на първия по рода си за България поклоннически път – Паскал Пиперков и Евгени Коев, представиха хоругвата, която води цялата група от пилигрими, иконата на светеца, нарисувана от търновския художник Нели Белева, както и паметната книга, направена специално за годишнината, които са част от експозицията. „В тази паметна книга ще бъдат записани имената на всички, които ще извървят поклонническия път тази година. Защото тази година е специална. Не само защото за първи път ще извървим целия път, който са изминали преди пет века и половина мощите, но и защото това се е случило точно преди 550 г.“, казва Паскал Пиперков, който е основният инициатор и двигател на създаването на поклонническия маршрут.

В изложбата за първи път беше показана и плащеницата с образа на свети Иван Рилски. Реликвата е собственост на Курилския манастир, който също носи името на българския светец. Тя ще придружава поклонниците през целия път, но след това отново ще се върне в обителта, където се съхранява, каза и Евгени Коев, учител в Професионалната гимназия по туризъм „Д-р Васил Берон“ и председател на Туристическо дружество „Академик – ВТУ“. В църквата има подредени снимки от предишни години, в които поклонници са преминали по маршрута, макар и частично.

ПОКЛОННИЧЕСКИЯТ ПЪТ ТРЪГВА ОТ ВЕЛИКО ТЪРНОВО И СТИГА ДО РИЛСКИЯ МАНАСТИР. Дълъг е 570 км. Участниците, които са решили да извървят всички тези километри, са 15 души. Към тях ще се присъединяват поклонници, които ще изминават определени участъци.

Трасето минава през 70 селища, осем административни области, 19 общини и четири епархии. Начинанието е благословено от Светия синод.

Поклонението започва на 1 юли със света литургия в катедралния храм на Велико Търново. На 30 юли цялата група трябва да бъде в Рилския манастир. За целта поклонниците ще изминават всеки ден между 10 и 30 км. Ще нощуват в хотели, хижи, манастири, в обществени сгради, превърнати временно в общежития, в частни сгради, понякога дори и на палатки.

„Няма как да знаем с абсолютна точност откъде са минали монасите през 1469 г., за да върнат мощите на светеца в Рилския манастир, но успяхме да съставим трасето максимално близо до оригиналния път. От нашия град до Никопол има няколко църкви, които носят името на светеца и е логично мощите да са следвали това трасе. Между Никопол и Враца има верига от средновековни манастири и вероятността процесията да ги е следвала е много голяма, затова и ние ги включихме в маршрута. По-сложно се оказа от Враца до София. Там избрахме да вървим по билото на Искърското дефиле, защото едва ли преди пет века монасите са следвали реката“, коментира Паскал Пиперков, който вече четири години води поклонници от Търново до Рилския манастир.

С. БОЯНОВА

Сн. авторката

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!