31 четения

Доц. д-р Свилен Маслянков участва в Международен конгрес по ендоскопска хирургия в Испания

Доц. д-р Свилен Маслянков от Велико Търново взе участие в 27-ия Международен конгрес по ендоскопска хирургия в Испания. Форумът се състоя преди броени дни и събра в Севиля над 1000 специалисти от различни страни. Търновският онкохирург бе сред деветте българи, които представиха страната ни на престижното медицинското събитие.

Конгресът се състоял успоредно в шест зали, в които лекторите споделяли различни методи в ендоскопската хирургия. Този тип оперативно лечение отдавна се наложи като предпочитано от лекарите в цял свят и най-добро за пациентите, затова и науката не спира да развива иновативни похвати за усъвършенстването му.

Медикът споделя, че на форума десетки фирми са представили апаратурата си за работа в безкръвната хирургия и било изключително ползотворно докосването и запознанството с най-новите технологични постижения в тази област.

„Това е 3D хирургия, която изисква специфично оборудване и опит, за да работиш. Производителите бяха сложили и тренажор. Впечатли ме и конзолата за роботизирана хирургия – „Да Винчи“, където определено е бъдещето“, смята той.

Тази година доц. д-р Маслянков се включи и в Деветия мултидисциплинарен конгрес за колоректални заболявания в Португалия.

Галина ГЕОРГИЕВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!