Вестник Борба – областен всекидневник, Велико Търново

Вестник Борба – областен всекидневник

Селските имоти около старата столица станаха хит сред млади семейства

Около 500 евро/кв. м върви цената на къщите в малките населени места

ОСЕЗАЕМО РАЗДВИЖВАНЕ НА ПАЗАРА НА СЕЛСКИ ИМОТИ КРАЙ СТАРАТА СТОЛИЦА ОТЧИТАТ БРОКЕРИТЕ ВЪВ ВЕЛИКО ТЪРНОВО. Най-честите купувачи са млади семейства, които искат да отглеждат децата си в тихи и спокойни места, далеч от натовареността и трафика в града. Служителите в агенциите за недвижими имоти посочват, че сред локациите – фаворити за клиентите, са селата Шемшево, Беляковец, Леденик, Първомайци, Самоводене, Ветринци. Причината за това е близостта им до старата столица и фактът, че в повечето от тях има детски градини, училища и са добре устроени и оживени.

„Повечето семейства имат изискване имотът да разполага с два етажа, двор и висока ограда. Не всички държат къщите да са с хубава гледка или да са обзаведени. Половината от клиентите се спират на стари постройки, които да ремонтират и декорират по свой стил, а другата половина искат да са напълно готови за живеене и направо да се нанесат. В първия случай най-евтините имоти са за около 45 000 евро, а във втория започват от 100 000 евро“, коментира Васил Илиев, търновски брокер.

Той сподели, че сред изискванията са още къщите да разполагат поне с три спални, големи тераси, камина, допълнителна пристройка, която да се ползва за стряха или лятна кухня. Купувачите търсят също имотите да имат гаражи, тъй като все още се притесняват от престъпността в малките населени места.

По думите на брокера младите семейства могат да си позволят да живеят в селски къщи, тъй като в повечето случаи и мъжът, и жената имат шофьорска книжка или упражняват професии, за които не е от значение местоположението. Благодарение на интернет и компютърните технологии всяко закътано място в съответното село може да се социализира и едновременно с това да остане незасегнато от негативите на града.

„Не са изключение и тези, които купуват земя, върху която да си построят къща. По този начин сами избират как да изглежда постройката и са сигурни в качеството на вложените материали. В този случай първоначалната инвестиция е около 20 000 – 30 000 лв., но пък е необходим по-дълъг период за изграждане и след това настаняване“, допълни Илиев.

Брокерът увери, че ако преди години за продажбата на една средно луксозна селска къща собствениците са чакали да се появи сериозен купувач поне 12 месеца, сега имотите се продават до два-три месеца след като са обявени на пазара.

Галина ГЕОРГИЕВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *