Велико Търново отново е център на честванията на Деня на Независимостта

Международен фестивал на военните оркестри, анимация за деца и родители в парк „Марно поле”, Голямото търновско хоро, водено от Николина Чакърдъкова, ще радват търновци

 

ВЕЛИКО ТЪРНОВО Е ЦЕНТЪР НА ЧЕСТВАНИЯТА НА ДЕНЯ НА НЕЗАВИСИМОСТТА. ТЕ ЩЕ ЗАПОЧНАТ НА 22 СЕПТЕМВРИ В 7:30 ЧАСА В ЦЪРКВАТА „Св. 40 мъченици” с празнична Света литургия. Негово Високопреосвещенство Великотърновският митрополит Григорий с участието на квартет „Ангелски гласове” ще отслужи литургията, след това дядо Григорий ще направи водосвет и ще поръси бойното знаме на Националния военен университет „Васил Левски”, както и на знамената на държавни и общински институции, учебни заведения и неправителствени организации, съобщи началникът на дирекция „Култура, туризъм и международни дейности” в Община Велико Търново Нелина Църова.

В двора на „Св. 40 мъченици“ ще прозвучи и текстът на Манифеста на Независимостта. Актьорът Милен Иванов ще влезе в ролята на цар Фердинанд и ще припомни думите, с които царят преди 111 г. е провъзгласил Независимостта на България.

По традиция празникът продължава на Царевец, където ще се качат всички официални гости. С военен ритуал едновременно ще бъдат издигнати две български знамена – едното на Царевец, а второто – на хълма Трапезица. След официалните слова гостите ще поднесат венци и цветя на Пирамидата на Независимостта. От Царевец тръгва и празничното шествие, което стига до центъра на града и паметника „Майка България“, където участниците в парада полагат гирлянди от цветя.

В този ден търновци и гостите на града ще могат да наблюдават шоу спектакъла на участниците в ХІII Международен фестивал на военните оркестри. Фестивалът започва на 21 септември, тази година освен българските оркестри участват и музиканти от Румъния и Алжир. Военните формации ще направят своето шоу пред сградата на пощата. Веднага след тях започва концертът пред сградата на Общината. На сцената ще се качат детски, младежки и любителски формации от Велико Търново.

За първи път от 11 до 18 часа в парк „Марно поле” ще има анимация за деца и родители със списание „National Geographic KIDS България” под наслов: „Образователна и занимателна обиколка”. В парка ще бъдат опънати 14 шатри, ще има викторини, томболи и най-различни занимавки.

В Деня на Независимостта отворени за безплатни посещения ще бъдат Царевец и църквата „Св. 40 мъченици“. Регионалният исторически музей и тази година организира безплатен екскурзоводски тур „По стъпките на българската държавност”. Обиколката започва в 14 часа от църквата музей „Св. Димитър Солунски” и продължава през „Св. 40 мъченици”, „Св. св. Петър и Павел”, за да стигне до Царевец. Николина Чакърдъкова ще поведе Голямото търновско хоро, което ще се извие от пространството пред пощата и ще стигне до Паметника на обесените. Хорото е в 18 часа, а час по-късно на площад „Цар Асен І” започва тържествената проверка. Строя на военните части ще приеме председателят на Народното събрание Цвета Караянчева.

Денят ще завърши с аудио-визуален спектакъл „Царевград Търнов – звук и светлина” и празнични илюминации.

С. БОЯНОВА

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *