Паркът в Килифарево вече се нарича „Антарктида“, Христо Пимпирев представи книгата си в градчето

ГРАДСКИЯТ ПАРК В КИЛИФАРЕВО ВЕЧЕ СЕ НАРИЧА „АНТАРКТИДА“. Официалното именуване на пространството пред читалището в града беше извършено тържествено миналата вечер и в присъствието на полярния изследовател проф. Христо Пимпирев. Професорът и кметът на града Димитър Събев откриха указателната табела и засадиха дърво до изградения остров Килифарево. Гости на събитието бяха участници в полярните експедиции, както и д-р Любомир Иванов, председател на комисията по антарктическите наименования към Министерство на външните работи и представител на България в Международния комитет за антарктическа географска информация.

Веднага след церемонията по наричането на парка проф. Пимпирев представи книгата си „Антарктида – студеният юг“, а д-р Иванов разказа как точно се е стигнало до това географски обекти на ледения континент да бъдат наречени с имена, които са свързани с Килифарево.

Остров Килифарево и Додунеков връх са обектите, свързани със селището. Именно на Христо Пимпирев е идеята и инициативата остров край Гринуич в Южни Шетландски острови – Антарктика, да бъде наречен Килифарево. Това се е случило с указ на президента на България от 2012 г. и така островът става един от над 200 географски обекта на Южния полюс, които носят имената на емблематични за страната ни места.

Додунеков връх пък е кръстен така в памет на големия математик акад. Стефан Додунеков, който е роден в Килифарево. Върхът е висок 1100 м и е покрит с лед.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.