Местни избори 2019

Георги Чакъров, кандидат за пети кметски мандат на Полски Тръмбеш: „Никога за 16 години не съм отварял торбата с розовите обещания”

– Защо му е на Георги Чакъров, който 16 г. управлява Полски Тръмбеш, да ходи за пети път на избори? Направихте достатъчно видими неща в общината и тя вече не е нито забравена, нито изоставена. Обикновено казват, че дори два мандата стигат, защото третият те изхабява, да не говорим за пети…

– В личен план определено не ми трябва и ако трябва да съм честен, в момента в семейството ми има сериозна съпротива за този мой избор. Но! Винаги съм твърдял и наистина мисля, че политиката е екипен спорт. За себе си бях напълно убеден, че предният мандат трябваше да бъде последен, и дори го бях обявил публично. Преди няколко месеца обаче имах среща с разширен състав от политически лидери, с които работим заедно. Те решиха да потърсим още един мандат. Защото е много важно управлението да е в хора с чисти ръце. Та това не е лично мое решение, а общо и отговорно. Политическата ситуацията в общината наложи да отивам на избори за пети мандат.

– Явно не се чувствате изморен. Кое ви нахъсва в тази предизборна надпревара?

– Повече от 30 г. се занимавам с общински дейности, просто така се случи в моя живот. Ако питате жена ми, Общината е моят първи дом. За толкова много години и за 16 години кметуване се трупа много опит, особено ако си извървял стъпалата едно по едно, като мен. От друга страна, рутината понякога пречи, но не се чувствам изморен.

– Трябва да си много черноглед, за да твърдиш, че 16 г. общината е в застой. Но за какво Георги Чакъров е длъжник на своите съграждани и на хората от селата?

– Винаги може и повече и винаги може и по-добре! Няма да отговарям за 16-те години застой, защото вярвам в разума на избирателя. Но ми е любопитно кой ще прокарва минералната вода до болницата в Полски Тръмбеш и питам коя точно болница – тази, която ГЕРБ ЗАКРИ, или тази, която успяхме в този мандат да развием в общински имот и с частна инвестиция. Освен това прекарването на минералната вода е в ход, има и решение на Общинския съвет и работно проектиране. Жалко е, че тези, които твърдят обратното, са и общински съветници, но явно са пропуснали тези факти. Развива се тезата, че в общини като Павликени и Свищов има много повече инвестиции, отколкото в Полски Тръмбеш, макар и те да били червени. Искам обаче да кажа, че

 

ПРЕЗ ИЗТЕКЛИЯ МАНДАТ ИНВЕСТИЦИИТЕ В ОБЩИНАТА СА НАД 8 МЛН. ЛВ.

По-голямата част са от външни източници за финансиране. Заради добра политика на Общинския съвет имаме и немалко собствени приходи, което е публично известно. През 2015 – 2019 г. са инвестирани 4,3 млн. лв. в социални проекти. Ремонтирани са читалищата в Масларево, Каранци, Климентово, П. Тръмбеш, Павел и Обединение, а изразходваните средства са близо 1 млн. лв.

За 16-те години от моето управлението инвестициите в Полски Тръмбеш са за над 30,8 млн. лв. Аз не правя мащабна кампания и заради това съм събрал в едно клипче от няколко минути направеното през последния мандат. Има и друг клип – с пеещия цветен фонтан в центъра на града, който бе пуснат по случай 50 г. от обявяването на Полски Тръмбеш за град. Не знам дали има някой, който да отречете уникалния ни пеещ разноцветен фонтан!

Всъщност в общината през последните години трябваше да влязат още едни 30 млн. лв. за така наречения воден цикъл. Но в третия мандат не успяхме да го реализираме, защото бе спрян от управляващите. И това е основната разлика с Павликени и Свищов – в едни 30 млн. лв. Това правителство обаче разпределя бюджетните милиони, и то не само на общини с кметове от ГЕРБ. Не е единственото условие да си кмет от партията, за да получаваш допълнително пари, има и други условия, но аз не отговарям на тези критерии.

– За никого не е тайна, че Георги Чакъров не е от послушните и удобни кметове, които не са от ГЕРБ. И всъщност е много трудно да си успешен градоначалник на 100 процента, когато не си от управляващата партия?

– Може би трябва да се върна назад във времето и на въпроса за моя начин на кандидатстване за кметския пост като НЕЗАВИСИМ КАНДИДАТ. Моето разбиране за независимия кмет е малко по-различно. Аз съм ляво ориентиран човек, член съм на Националния изпълнителен съвет на БСП и на Националния предизборен щаб на тази партия.

 

ЕДНА ПАРТИЯ ОБАЧЕ НЯМА КАК ДА ТЕ НАПРАВИ ЗАВИСИМ

 

НЕЗАВИСИМОСТТА ЗА МЕН ОЗНАЧАВА ДА МОГА ДА ВЗИМАМ САМ СОБСТВЕНИ РЕШЕНИЯ. И точно в това е моята сила през тези 16 години и сега, че аз в момента с чиста съвест мога да кажа, че всички решения, които съм взел, са според моите разбирания и без някой да може да ми влияе. И не мога да преглътна едно обвинение – назначавал съм хора в Общината по политическа линия. Никога на никого не съм поставял условие да бъде член или да не бъде член на политическа партия. Никога през живота си не съм отишъл при някого да кажа да гласува за мен, защото това е под достойнството ми.

– Защо хората да гласуват на 27 октомври за Георги Чакъров с бюлетина N 67?

– Защо да гласуват? Ето това е хубав въпрос. Може би защото Георги Чакъров е предсказуем. Не си спомням за 16 г. да съм обещал нещо, което да не мога да изпълня. Точно защото сам взимам решения и дори да греша, грешките са си мои. Ако имам възможност да извървя пътя си отново, съм сигурен, че ще направя пак същите грешки. Но те ще са мои, а не заради нещо, което друг ми е наложил да свърша или да не свърша. Та това е моят отговор – ако моите съграждани смятат, че начинът, по който сме управлявали общината, е полезен и правилен, ще гласуват за мен. Искам обаче дебело да подчертая, че никога до момента не съм отварял ТОРБАТА С РОЗОВИТЕ ОБЕЩАНИЯ.

Чувам, че ако не съм аз кметът, ще потекат едни пари, при това големи. Това не е вярно и второ, ако някой го обещава, това е злоупотреба с власт. И трето – аз поне знам, че на това правителство му остава най-много още година и половина. Говорят, че сме били увеличили таксата смет. Това обаче не е вярно, защото тя е една от най-ниските в областта. Има съседни общини от нашия ранг, където тя е с 50% по-висока от нашата. За данъците е същото – имаше хора, които се прехвърлиха от В. Търново в Полски Тръмбеш заради по-ниските данъци за колите си.

Основният проблем в нашата община е липсата на възможност за работа. И това е през всичките тези 30 години на прехода, не само през управлението на ГЕРБ. За това вече дори никой не говори. По селата е още по-страшно, защото там няма никаква възможност за каквато и да е работа. Та в нашата община не само неасфалтираните улици са болната тема, но и липсата на възможност за икономически растеж. Но това е въпрос на ДЪРЖАВНА ПОЛИТИКА.

– И какво е бъдещето за Полски Тръмбеш?

– Ние живеем в един много малък исторически отрязък. Убеден съм, че бъдеще има. Защото ще дойдат умни хора да управляват България и ще сложат едно ново начало. Спомням си, преди 30 години имаше един лозунг „45 години стигат!“. Но всъщност сега след 30 години на никого нищо не му стига. На мен обаче ми стига да запазим това, което имаме, за идните поколения, които да го доразвият.

– И сега заради лозунгите – колко години стигат или не стигат, искам да си спомним как изглеждаше Полски Тръмбеш преди 16 години, когато станахте за пръв път кмет?

– Имаше села без нито една улична лампа, нито една. Сега светят над 3500 улични лампи в цялата община и нашето улично осветление е много икономично. Градът беше съсипан и това пак го знаят всички – старото училище бе в руини, сега е музей, центърът бе застинал в едно безвремие – сега е прекрасен парк със спортни площадки и място за отдих, басейнът бе също в руини – сега има и детски басейн. На рецепцията на общинския хотел ти даваха бързовар, кофа и канче. Сега е на европейско ниво, но ние във всички общински обекти сме малко като лястовичките – градим малко по малко, защото няма пари накуп. Само в музея за тези 16 г. сме инвестирали близо 200 000 лева.

– Какъв въпрос не съм задала досега в този разговор?

– Какво не бих направил в една предизборна кампания. Та на този въпрос отговарям така – никога да не обещавам напразни илюзии. И никога не бих накарал някой да напише донос срещу конкурента ми.

– Защо не обичате светлината на прожекторите, защо никога до момента не сте давали пресконференции, защо не се хвалите с проекти, програми и т.н? Така правят всички останали, още преди да има нещо черно на бяло…

– Не е, защото нямам какво да кажа, но това пък вече може и да се промени. Може би и аз трябва да стана като другите – да говоря много, но да казвам малко.

– Как ще се почувствате, ако загубите тези избори, досега не се е случвало и все печелите от раз?

– А, не – първия мандат имаше общо 14 кандидати и ходих на балотаж! Никой не обича да губи и естествено, че няма да ми е приятно да загубя, но смятам да направя необходимото това да не се случи.

Нели СУКОВА

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *