Пуснаха в обращение първите български донорски карти

Във вторник стартира националната кампания на здравното министерство „Да! За живот!“, посветена на насърчаването на донорството. Акцията е подкрепена и от МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов“ във Велико Търново, която е сред лидерите по донорски ситуации у нас.

Вчера специалистите от отделението по реанимация и образна диагностика облякоха бели тениски с логото на инициативата. В същия ден здравното министерство пусна в обращение първите донорски карти, с които всеки може да изрази съгласието да бъде донор на органи. Талоните нямат юридическа стойност, тъй като в закона изрично е упоменато, че последното решение взимат близките. Картите ще имат информативна роля за желанието на всеки техен притежател.

Към момента са отпечатани 50 000 донорски карти. Те ще бъдат разпространявани на всички събития – част от кампанията.

От началото на 2019 година у нас успешно са реализирани общо 12 донорски ситуации, като пет от тях са били в търновската болница. Тя е осигурила за тежкоболни пациенти един бял дроб, осем бъбрека, четири черни дроба и едно сърце.

Акцията „Да! За живот!“ ще продължи до 5 декември.

Над 1151 българи се нуждаят от трансплантация. Най-много са чакащите за бъбрек – 1000 души.

Галина ГЕОРГИЕВА

5 thoughts on “Пуснаха в обращение първите български донорски карти

 • 06.11.2019 в 15:16
  Permalink

  „която е сред лидерите по донорски ситуации у нас“ – как ли става това? Има 3 варианта:

  1) В. Търново е град с много голямо население и затова има много донори – май не става.
  2) Хората са статистически по-безразсъдни или болни спрямо другите градове – едва ли.
  3) По-често хора в тежко състояние се обявяват за неспасяеми или в клинична смърт за да се премине към донорство. Дали се случва някой от тях да е можел да оживее? Няма как да се разбере след като процедурата е започнала.

  Отговор
  • 06.11.2019 в 19:55
   Permalink

   Настана време да те е страх да не ти падне кръвната захар , че ще те разкомплектоват

   Отговор
 • 06.11.2019 в 20:19
  Permalink

  4) Или със сигурност д-р Маринова и д-р Лъчезарова са доказани професионалисти , полагат огромен труд и притежават лидерски качества. Всичко това дава резултати. Те водят информационна кампания за донорството и открито отговарят на всички въпроси по темата. Следете срещите , включете се , задавайте въпросите си лично към координаторите.

  Отговор
  • 07.11.2019 в 12:16
   Permalink

   Обясни ни как с професионализъм може да се увеличат донорските ситуации? Донорска ситуация означава да има пациент в неспасяемо положение. Какво значение има тук професионализма на координатора – освен да убеждава роднините да дават съгласие.

   Отговор
   • 09.11.2019 в 12:50
    Permalink

    Не е във вашата сфера на компетентност да формулирате какво е донорска ситуация или да предполагате каква е дейността на лекарите. Няма категоризиране на пациентите “спасяем/неспасяем”. В медицината всяко състояние има точно название, определение и отговаря на изисквания. От точка 3 коментирате клинична смърт, когато тема е биологичната? Информирайте се!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *