Галин и Галена най-после завършват огромната си къща с 11 спални и над 1900 кв. м площ

8 години след старта на строителството вече захранват луксозния имот с ток

 

8 ГОДИНИ СЛЕД СТАРТА НА СТРОИТЕЛСТВОТО НА НАЙ-ПАНОРАМНОТО МЯСТО В КВ. „КАРТАЛА“ НАЙ-ГОЛЯМАТА КЪЩА в Централна Северна България ще има елзахранване. Имотът е с умопомрачителната площ от 1900 кв. метра и има 11 спални, както и гледка без аналог. Сградите са глътнали над 3 млн. лв. Собственост са на бизнесмена Галин Анастасов и съпругата му – певицата Галена.

„Планираме да заживеем тук от идната пролет, минахме през доста перипетии, докато направим къщата си, но в крайна сметка успяхме. Оказа се, че да си направиш подобна къща, не е никак лесно и трябва да преминеш през множество институции, битка с еколози и т.н., но най-накрая правдата възтържествува“, коментира специално за „Борба“ инвеститорът. Нашата медия е и единствената, на която Галин Анастасов показа уникалната къща. Казусът с обекта бе един от най-парливите за старата столица през последните години, тъй като природозащитници и инвеститори се бяха хванали гуша за гуша дали може да се прави нещо на поляните на кв. „Картала“, както и сред боровата гора. След люта битка в съда и строително ембарго заради огромен обществен натиск обаче собствениците на имоти, сред които са и Галин и Галена, вече нямат проблем да завършват проектите си.

ОТ ОБЩИНА ВЕЛИКО ТЪРНОВО В МОМЕНТА СА ЗАДВИЖИЛИ ПРОЦЕДУРА ЗА ИЗГРАЖДАНЕ НА ПОДЗЕМНО ТРАСЕ ЗА ЕЛМРЕЖА С ГОЛЯМ ТРАФОПОСТ, ОТ КОЙТО ЕНЕРГОТО ще осигури ток на всички в района. „Бях готов да карам на генератори или на фотоволтаици, но излиза доста скъпо. Заради процедурите и споровете около застрояването нямаше как да имаме ток, но вече няма пречка“, разясни още от обстоятелствата покрай строителството на къщата си бизнесменът. От регионалната екоинспекция са дали положително становище за това, че подземното елтрасе може да бъде направено и то по никакъв начин не засяга екологични зони или техните обитатели, сочат документи, с които „Борба“ разполага. Както вече съобщихме, в ход са и множество проекти за изграждане на къщи в района на боровата гора, която се намира в съседство. Цялата територията по билото над квартала пък е обект на инвеститорски интерес и може да се застроява при новите обстоятелства. Съгласно Общия устройствен план на община Велико Търново това е един от районите, в които може да се разраства градът, за да не страдаме повече от презастрояване и хаос с трафика.

„Няма основания за образуване на административни и административно-наказателни производства. Няма нарушения на Закона за устройството на територията”, се казва в документ на Министерството на инвестиционното проектиране и дирекция „Национален строителен контрол“ с изх. N ВТ-1071-00-553, изготвен и подписан от инж. Петя Бакалова – началник при РДНСК Северен Централен район. Така къщата на Галин и Галена придобива акт 14 и 15, а скоро ще получи и удостоверение за въвеждане в експлоатация.

До имота на Галин и Галена се стига по черен път от края на квартала в близост до скандално известните 53 дка борови гори, които са заградени. „Не съм си купил земята след заменка, нито съм извършил сделки с Общината или някоя друга институция, нито съм изсякъл дървета – напротив, по проект имам озеленяване с десетки дървета и ще го изпълня. От целия си имот съм застроил 20 на сто, както е по изискване. Нямам нищо общо с тъмни сделки с Общината, нито съм участвал”, категоричен е Галин Анастасов.

Най-голямата и луксозна къща в региона е разположена зад кокетна ограда от ковано желязо. В близост пък се намира ловното стрелбище, както и ритуалният имот на Бялото братство на Петър Дънов.

 

ДОМЪТ НА ГАЛИН И ГАЛЕНА Е РАЗПОЛОЖЕН ВЪРХУ 5,5 ДКА

 

Къщата е близо 1900 кв. метра, а останалите 4 дка остават свободни и са засети с дървета и храсти, сочи спецификацията на проектите. Зад нея има стилно барбекю, а отпред е направен басейн с джакузи и зона за деца. Край сградата са направени алеи, а цялото дворно пространство е аранжирано от дизайнери.

Автор на проекта е арх. Пламен Иванов. Можеше да направя къщата на фирмата си, за да избегна данъците, но я строя като физическо лице. Не мога да си позволя да правя нещо незаконно, тъй като сме достатъчно известни, а тук са вложени много средства, които няма как да рискувам, споделя за „Борба“ бизнесменът. Строителното разрешение ми е издадено преди 8 години от арх. Елена Абаджиева, която по това време е главен архитект в мандата на д-р Румен Рашев.

Зданието може да накара даже хората с най-голям стандарт да затаят дъх. През централния вход се влиза в огромно преддверие, откъдето се извиват дъгообразно две стълбища до втория етаж, които напомнят интериора на култовия дворец на Чаушеску в Букурещ. Даже и вътрешните стени са шумо- и топлоизолирани, а външният интериор и облицовките от бял врачански варовик допълнително подчертават мащабите. В къщата има частен фитнес и няколко огромни дрешника, в които трябва да се поберат многобройните тоалети на известната певица и нейния съпруг.

 

ИМОТЪТ СЕ СТРОИ ОТ 8 ГОДИНИ, като досега е бил обект на над 20 проверки

 

„Нямаме проблем, всеки се убеждаваше на място, че всичко ни е наред и си караме по проектите. Заради къщата се заговори покрай протестите за изсичането на гората. Да ви кажа честно, аз никога не бих посегнал на дърветата, нито бих правил заменки и не искам да ме намесват, но така се получава, покрай сухото гори и суровото”, коментира последните събития Галин.

По документи имотът му не попада в международната екологична мрежа Натура 2000. „Даже и да попада, Натура не означава непременно, че нищо не може да се строи”, обяснява той.

Строежът покрива и изискванията на Общия устройствен план на града, приет след няколкогодишни дебати с решение N 507 от 31.01.2013 г. Покриват се и оценките за съвместимост с предмета и целите на опазване на защитени зони „Търновски височини“.

Разработката позволява застрояването на целия скат от тук в посока кв. „Варуша”. Предвиден е даже панорамен път, който ще свързва „Картала” със старата част. Местната хазна търси начини за финансирането му. Докато това стане обаче, до луксозната къща се стига по трошляк, нахвърлян заради достъпа до стрелбището. Краят на сагата с имота на Галин и Галена е от изключителна важност не само като частен проект, но и като старт на мощен инвестиционен процес в тази част на града, коментират запознати.

Стилян НАЙДЕНОВ

Сн. авторът

 

 

11 thoughts on “Галин и Галена най-после завършват огромната си къща с 11 спални и над 1900 кв. м площ

 • Pingback: Галин и Галена завършват огромната си къща с 11 спални - Vihrogon.bg

 • 26.11.2019 в 14:24
  Permalink

  Туй нящо кат` хасиендата на някой наркобарон от Латинска Америка!

  Отговор
 • 26.11.2019 в 14:36
  Permalink

  Всичко е незаконно. Който е подписал разрешителни е в нарушение на закона. Ще има ревизия. И как така определиха това място за застрояване?

  Отговор
 • 26.11.2019 в 17:24
  Permalink

  Каква правда е възтържествувала?! Какви наглеци! Всичко е незаконно! Който е подписал разрешителни е в нарушение на закона. Как така определиха това място за застрояване? Аз живея на Варуша от 50 години и това място там винаги е било ГОРА, храсти, дръвчета….ПРИРОДА, винаги е било ДИВА ПРИРОДА..там съм брал гъби…печурки и сърнели, точно където е къщата с огромния ограден двор. Сега разбира се гъби няма защото е застроено и оградено. Няма дори и откъде да си разходиш кучето. Да си плащаш с подкупи и корупция с много пари по различни институции само и само да ти разрешат да строиш е огромно престъпление и всички които са подписвали разрешителни и договори и са приемали подкупи и пари за да го направят са в нарушение на закона и трябва да бъдат съдени. Това е едно огромно престъпление. Всичко построено там трябва да се събори…къща,двор… Като искат къща да си бяха построили в кв. „Картала“ където са останалите къщи, но не и в центъра сред дивата гора и поляна. Там е имало само едно стрелбище и това е.

  Отговор
 • 26.11.2019 в 18:48
  Permalink

  Явно човека много се е охарчил, за това Общината трябва да построи път до Къщата. С нашите пари естествено!

  Отговор
 • Pingback: Галин и Галена най-после завършват огромната си къща с 11 спални и над 1900 кв. м площ

 • 01.12.2019 в 16:54
  Permalink

  Това , което не ставало с пари , ставало с много пари ! Много хубаво сте го казали всички прежде пишещи ! Беззаконие, мародерства, корупция ! И как после да няма усещането за ненаказуемост ? Колко живота трябва да имаш за да си правиш такава огромна къща ? На кой нормален човек му трябва ? Безбожници !!!

  Отговор
 • 06.12.2019 в 22:05
  Permalink

  А бункер има ли? И да се снабдят с противогази, че с инвеститорския интерес, който пред нищо не се спира, и чиновниците-уж-управници, дето само разписват ли разписват изрядни документи, ‘съобразени’ със закона, скоро няма да има въздух за дишане, поне не за вида, от който произхождаме, може пък друг да мутира, без съвест, без очи и без дробове.

  Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.