Водещи новиниИкономика

Инж. Румен Марков представи във В. Търново проекта си за магистралата „Дунав – Егея“

Аутобанът ще минава на 150 метра под Арбанаси и Ксилифор, предвиждат се два огромни шопинг центъра край Самоводене и Килифарево

 

ПРИ ГОЛЯМ ИНТЕРЕС ПРЕМИНА ПРЕЗЕНТАЦИЯТА ПРЕД ОБЩЕСТВЕНОСТТА НА ПРОЕКТА ЗА НОВАТА МАГИСТРАЛА „ДУНАВ – ЕГЕЯ“ В ГОЛЯМАТА ЗАЛА НА ОБЩИНА ВЕЛИКО ТЪРНОВО в сряда вечерта. Близо 3 часа проектантът от „Ларж Инфрастръкчър Проджектс” инж. Румен Марков представя разработката си и отговаря на въпроси. На всички присъстващи бяха раздавани и броеве на „Борба“ с описание на магистралата и огромните й предимства пред по-скъпия, дълъг и неудобен високоскоростен път, заобикалящ Триградието, планиран от АПИ. Представители на бизнеса, граждани и административни служители от цялата област дойдоха за презентацията. Марков, който е един от най-изявените експерти по пътно проектиране, изрази мнение, че тунелът под Шипка, който има много силно лоби в лицето на вицепремиера Томислав Дончев заради родния му град, ще обслужва само живеещите в района на Габрово и Севлиево, а останалите, пътуващи от Русе към Гърция, ще предпочетат да минават през Хаинбоаз. Освен това движението през Габрово би било абсурдно с високоскоростен път, който прелива в тесен второкласен край Дебелец. Инж. Румен Марков вече е постигнал договорка с няколко водещи банки, които са готови да финансират проекта за магистралата, по която за по-малко от три часа ще пътуваме от Русе до Мароня в Гърция. Компании, които изграждат магистрали в Европа, са готови да направят и тази. Гръцкото правителство одобрява трасето, като на ход е българското, а с проекта са запознати както вицепремиерът Дончев, така и Бойко Борисов. „Едно такова съоръжение не се планува само от АПИ, а от няколко министерства- транспортно, икономическо и т.н. Ефектът трябва да е от няколко страни. Изграждането на тази магистрала няма да струва нито стотинка на правителството на България, за разлика от високоскоростния път, който ще започва и свършва в нищото. Кметът на Велико Търново Даниел Панов поиска да разбере как ще минава магистралата през Арбанаси. Успокоихме го, че тя нито ще се вижда, нито чува и няма да пречи на гледката към Царевец, Трапезица и прекрасната природа, защото ще е на 150 метра под земята“, каза в началото на презентацията си Марков.

ДВА ОГРОМНИ ШОПИНГ ЦЕНТЪРА, КОИТО ТРЯБВА ДА ПРИВЛИЧАТ ПОСЕТИТЕЛИ, СА ПЛАНИРАНИ ПО ТРАСЕТО НА „ДУНАВ – ЕГЕЯ“ В нашата област. За тях са предвидени и специални подходи и площ, а структурата им ще наподобява търговските паркове край летището в Букурещ. Единият е в района на Самоводене и Правда, а другият – край Килифарево. Мултимодален център с директни връзки с железопътен възел и летище, както и адекватна инфраструктура пък е планиран до Горна Оряховица. Важна част от новата магистрала са и бързите връзки с останалите пътища, а сегашният главен път за Русе остава и като резервен, в случай че, например, се налага да се отбие движението.

Проектантът планира и нови пътища за свързване с АМ „Дунав – Егея“, които ще позволят на жителите на цялата област да бъдат мобилни и да имат достъп до аутобана, а да не остават изолирани от трасето.

ПО НОВАТА АВТОМАГИСТРАЛА, КОЯТО ЩЕ СВЪРЖЕ ДУНАВ МОСТ С МАКАЗА, РАЗСТОЯНИЕТО МЕЖДУ ТЯХ ЩЕ СЕ ВЗЕМА ЗА 2 Ч. И 50 МИНУТИ С ЛЕКА КОЛА И ДО 3 Ч. И 55 МИНУТИ С ТОВАРНИ АВТОМОБИЛИ. Целта е да се преведе транзитният трафик в направление север – юг от Северна, Централна, Източна Европа и България към Гърция, Турция и Близкия изток, да се отвори нова търговска врата към Източното Средиземноморие. Дължината на цялото трасе е 367 км, от които по-голямата част – 327 км, са на българска територия. Магистралата е предвидено да започва от Дунав мост при Русе и да завършва при бъдещето пристанище на Мароня. Ще има 38 пътни възела, 33 тунела, над 55 км мостове и виадукти и т.н. Заложена е реконструкция на границата при Дунав мост и изграждане на два нови гранични пункта на Маказа от българска и от гръцка страна.

Финансирането ще бъде изцяло на концесия, без да се влагат пари от държавния бюджет или от европейски фондове. Крайният срок на строителството е 2025 година. Водят се разговори с представители на българското и гръцкото правителство, като проектантите се надяват до март 2020 г. да се подпишат споразумения и след това да започне изграждането. Възвръщането на инвестицията ще бъде от тол такси, които за кола ще са около 2 евроцента на километър.

Пред присъстващите инж. Марков изрази убеденост, че държавата ще приеме изгодния за нея вариант частен концесионер да поеме финансирането на аутобана в размер на 1,144 млрд. евро и така ще спести харченето на средства от бюджета. Той подчерта, че не са верни твърденията, че български фирми няма да участват в строителството. Обясни също и метода за овъзмездяване на собствениците, като даде пример с Канада, където три оценителски фирми правят средна оценка, завишава се с 50 на сто и се изплащат компенсации на засегнатите. Той призова още хората да погледнат мащабно на проекта, който дава цялостно решение за икономическото развитие на региона.

Стилян НАЙДЕНОВ

Снимки авторът

 

 

5 thoughts on “Инж. Румен Марков представи във В. Търново проекта си за магистралата „Дунав – Егея“

 • Супер, само нека да е без частни инициативи! Аман от концесионери 🙂

  Отговор
 • През ден пускате статии за тази идея, но съм убеден, че нито Бойко, нито Томислав няма да се занимават с нея. Те са тръгнали по друг път (буквално) и целта им е да построят колкото могат повече километри. Колкото и добри варианти да се измислят, надали някой ще ги погледне, щом е започнал процедури по неговия си.

  Отговор
 • Добре де защо се прави тунел под Шипка? Габровци да ходят до Ст. Загора на шопинг?

  Отговор
 • Длъжни са да го погледнат. Това е добър проект. Ако не искат да го хледат да си ходят.

  Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *