2725 четения

Ще протегне ли някой ръка на Велимир? Момче с аутизъм от старата столица твори съвършени миниатюрни скулптури

Екип на местна социална услуга търси трудова реализация на талантливия младеж

 

Дали Бог е дал, или взел повече на Велимир Гошев от Велико Търново, е трудно да се каже. 20-годишният младеж е изумителен творец на скулптури и маски, надарен с таланта да рисува реалистично всичко, което му хрумне, и да създава свои авторски анимационни герои. Той обаче страда от аутизъм и това е огромна пречка да получи шанс от работодатели. Велимир посещава от 5 години Дневния център за деца и младежи с увреждания „Дъга“ във Велико Търново, където получава подкрепата на целия колектив и твори на воля всеки ден. Социалните работници не спират да го насърчават в хобито му и твърдо са решени да открият много по-широко поле за изява на дарбите му.

Още когато бил 5-годишен, родителите на Велимир, забелязали, че той умее да рисува много по-добре от очакваното за тази възраст. След това установили, че се справя впечатляващо и с моделирането. Няколко години посещавал Дневен център за деца с увреждания в Горна Оряховица, където го подкрепили да участва в конкурс на името на големия майстор Георги Чапкънов. Творбата му печели награда и бива високо оценена от журито.

Талантливият младеж е възпитаник на Помощно училище „Св. Теодосий Търновски“, а след това е преместен да учи в СУ „Г. С. Раковски“ с ресурсно подпомагане. След осми клас става ученик в СУ „Владимир Комаров“, където успява успешно да завърши средно образование през 2019 година.

„Вече 5 години Велимир посещава Дневния център за деца и младежи с увреждания „Дъга“ в старата столица. Идва сутрин в 8:00 и си тръгва към 17:30 часа. С него работи арттерапевтът Гергана Пенова. Велимир е изключително отдаден на своите фигури. Работи върху тях, докато не станат перфектни, и майстори умело дори миниатюрни детайли“, сподели Светлана Хаджийска, директор на социалното звено.

„Бързо се адаптира към обстановката, като дойде за първи път, въпреки че една от основните характеристики на аутизма е трудности в комуникацията и приемането на непознати хора. Сега обича да контактува с персонала и по-големите деца“, допълва Ива Дечева, социален работник в „Дъга“.

Двете уточняват, че за да върви гладко творческият процес на младежа, е необходимо всичко да се случва по определен ред и време. Една промяна може да го изкара от зоната му на комфорт и да доведе до трудности в ежедневието. Дори когато работи с различен материал, сяда на определен стол и в определен край на работната маса.

20-годишният творец майстори своите скулптури в Центъра от полимерна глина и пластилин. Прави герои от японски анимационни филми, които са голям хит сред днешните тийнейджъри. Има и други създадени фигурки на любими детски персонажи като Мики Маус, Доналд Дък и т.н. Изделията му са толкова прецизни, че ако бъдат разгледани отблизо, могат да се забележат дори скулите по лицата на героите, мускулите по корема им, копчетата и т.н. Някои от детайлите са с дебелина на люспа. За създаването на фигурките използва единствено ръцете си и клечки за зъби, с които закрепва частите. Изработката на една такава творба му отнема не повече от ден.

„Това, което ние правим в ежедневието, без да се замисляме, за него и за хората с аутизъм създава трудности. Може за нас да е елементарно да пресечем на пешеходна пътека, но е почти непосилно да направим фигура като тези на Велимир. За него е обратното“, коментира Светлана Хаджийска.

Вкъщи 20-годишният младеж пък прави маски на супергерои. За целта използва основно хартия и тиксо. Тези изделия обаче интерпретира в реален размер.

Картини на Велимир са били включени в две изложби. Едната експозиция била във фоайето на търновска банка по повод Деня на хората с увреждания, а другата – в галерия „Таралеж“ на Самоводската чаршия.

Екипът на „Дъга“ се свързал с местна сладкарска фирма с идеята талантът му да бъде забелязан и да получа шанс за трудова реализация.

„Той се справи отлично, но проблемът е, че трябва да има специалист до него, защото един здрав новопостъпил човек ще се адаптира в обстановката за около две седмици, а той е със специфика в контакта и периодът на свикване ще е много по-дълъг. Няма как да отделим ежедневно колега от персонала, който да му помага. Имаше и идея да ни изпращат суровините в Центъра, но това няма как да се случи, защото има хигиенни регламенти, които не можем да изпълним“, обясни директорът.

Тя обаче увери, че с колегите й ще продължават да търсят реализация за Велимир, като този път опитите им ще са насочени в сферата на анимацията.

„Той трябва да работи в защитена трудова среда, под наставничеството на специалист от сферата на социалните дейности, който разбира неговото емоционално състояние. За момента у нас липсва такова звено“, коментира Хаджийска.

Изделия на Велимир ще бъдат изложени на коледния базар в парк „Марно поле“ във Велико Търново.

Галина ГЕОРГИЕВА

Снимки: авторката

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!