ВТУ чества 8 декември с тържествено събрание

Китайската студентка Лай Дзинтин обра овациите на тържественото събрание за 8 декември на ВТУ

 

С ТЪРЖЕСТВЕНО СЪБРАНИЕ ВТУ „СВ. СВ. КИРИЛ И МЕТОДИЙ“ ЧЕСТВА СТУДЕНТСКИЯ ПРАЗНИК 8 ДЕКЕМВРИ. По традиция денят започна с встъпването в длъжност на младия ректор, който управлява вуза в рамките на няколко часа заедно с титуляря проф. Христо Бонджолов. Тази година до професора застана третокурсничката Цветалина Иванова, която учи приложна лингвистика с английски и немски език и информационни технологии.

Двамата ректори се появиха на тържественото заседание, облечени в тоги, и прочетоха заповед за обявяването на 5 декември като неучебен за студентите. Това е и първата заповед, която Цветалина подписва като ректор.

Тържественото събрание беше открито със слово на ректора на ВТУ. След него колегите си поздрави и председателят на Студентския съвет Светослав Мишев. Най-големи овации обаче предизвикаха думите на Лай Дзинтин, която говори от името на чуждестранните студенти, които се обучават във Великотърновския университет. Лай Дзинтин e студентка в специалност „Българска филология“ в Пекинския университет за чужди езици в Китай. Тук е за една академична година. Учителката й по български език в Китай й е дала българското име Серафима.

За студентския празник приветствие поднесе и Георги Георгиев Кирилов, който учи „Бизнес администрация“ в Университета на Балеарските острови, Испания. В нашия университет той е по програма „Еразъм”.

Единадесет души, по един от всеки факултет и по един от филиала във Враца и Педагогическия колеж в Плевен, получиха стипендиите на Академичния съвет, които са в размер на 1000 лв. За поредна година ректорът проф. д-р Христо Бонджолов връчи и личната си стипендия. Тя беше учредена от проф. Пламен Легкоступ и е на името на чл.-кор. проф. Александър Бурмов, основател и първи ректор на Великотърновския университет, по случай 100-годишнината от неговото рождение. Стипендията е от лични средства на проф. Бонджолов и тази година той е решил да я даде на трима студенти.

За трети път беше връчена и стипендията на името на проф. д.ф.н. Георги Димов, ректор на ВТУ в периода 1968 – 1970 г. Дава я неговия син Христо Димов. Възпитаникът на Педагогическия факултет Павел Цанков Стойчев дарява и тази година три еднократни стипендии от по 250 лв. на отлични студенти, занимаващи се активно с доброволческа дейност, от специалност „Социална педагогика”. „Алианц България” също даде специалните си награди на деветима изявени студенти с отличен успех, по един от всеки факултет.

На тържественото събрание бяха обявени и отличилите се в различни области студенти от Великотърновския университет. 56 изявени момичета и момчета са спечелили национални и международни награди и имат значими научно-художествени и спортни постижения в периода декември 2018 г. – декември 2019 г. Сред тях има носители на златни, сребърни и бронзови медали, има спечелени отборно призови места на различни научни конференции, олимпиади и конкурси на национално и международно ниво.

КУЛМИНАЦИЯТА НА ТЪРЖЕСТВЕНОТО СЪБРАНИЕ БЕШЕ ВРЪЧВАНЕТО НА АКАДЕМИЧНАТА НАГРАДА НА ОБЩИНА ВЕЛИКО ТЪРНОВО. Призът е левовата равностойност на 5000 евро и тази година във ВТУ дойде, за да я връчи, зам.- кметът проф. Георги Камарашев.

Елица Топалова, която в момента учи магистратура по езикознание във Филологическия факултет, се пребори за наградата. Елица е 19-ият студент, който получава тържествено чека. Тя призна, че все още не може да повярва, че тя е избраната да получи приза, но че е решила да използва наградата за докторантурата си. Тя също ще бъде в областта на езикознанието и ще бъде във ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“.

Сашка АЛЕКСАНДРОВА

Сн. Ростислав ГРЪНЧАРОВ

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *