14795 четения

Двата комплекса – „Орехчето” и „Беляковско шосе”, ще са лебедовата песен на големия строителен предприемач Илия Илиев

Задава се криза с имотите, над 100 апартамента в момента се предлагат под наем и цените падат

 

НАЙ-ГОЛЕМИЯТ СТРОИТЕЛЕН ПРЕДПРИЕМАЧ В ОБЛАСТТА И ЕДИН ОТ НАЙ-МОЩНИТЕ В ЦЕНТРАЛНА СЕВЕРНА БЪЛГАРИЯ ПРЕУСТАНОВЯВА ДЕЙНОСТ. Това призна самият Илия Илиев пред „Борба“. „Завършвам комплекс „Орехчето“ и този на „Беляковско шосе“ и спирам. Достатъчно съм работил и заслужавам почивка“, коментира той пред „Борба“. Предприемачът, който отговаря на абсолютно всички критерии за общинския сертификат за инвеститор клас „В“, но досега така и не е пожелал да го получи, е разпуснал огромна част от работниците си и е оставил само толкова, колкото са необходими, за да довършат последния му обект. Независимо че спира, все пак е направил жест към бившите си служители, уговаряйки се с колеги строители да им осигурят работа.

Мнозина свързват оттеглянето на Илия Илиев от строителния пазар с предстоящата криза, доверявайки се на пословичния му бизнес нюх. Строителната кариера на Илиев наистина е впечатляваща. Само през последните 30 години той е изградил над 5 хиляди апартамента и сгради с друго предназначение, като офиси, магазини, апартхотели, подземни паркинги и т.н. Неговата компания „Илстрой“ има реализирани повече от четвърт милион квадратни метра разгъната площ. Неотдавна той е предал изцяло кокетния комплекс „Орехчето“ в близост до мола, който е озеленен и един от малкото, обезпечени с паркоместа за обитателите му и техните гости. До пролетта пък трябва да завърши 12-етажния комплекс на „Беляковско шосе“, който ще е и последният му.

ЗАДАВА ЛИ СЕ КРИЗА В СТРОИТЕЛСТВОТО НА ЖИЛИЩА ВЪВ ВЕЛИКО ТЪРНОВО? Презастроен ли е градът и докога ще продължава да расте отвън навътре и във височина, а не обратно, се питат мнозина. Сериозно основание за това им дава фактът, че от средата на тази година цените на жилищната площ започват да падат, а към момента над 100 апартамента в старата столица се дават под наем и за тях кандидати няма. В етап на строителство или в проект за изграждане сега са над 10 големи комплекса с повече от 1000 апартамента в тях, а пазарът на имоти е на предела си, сочат данни на строителната дирекция на Община В. Търново. Броят на нови сгради расте, но данъкът, с който се облагат сделките – не, което е най-красноречивото доказателство, че няма кой знае какво търсене. Кризата вече удари сделките с офиси и търговски площи, с които местният пазар на имоти е заринат, но търсенето е почти нулево. В града почти няма нов жилищен комплекс, в чието подножие да няма празни обекти с подобно предназначение, а някои стоят неотваряни и незавършени с години.

Стилян НАЙДЕНОВ

Снимки авторът

 

 

10 коментара за “Двата комплекса – „Орехчето” и „Беляковско шосе”, ще са лебедовата песен на големия строителен предприемач Илия Илиев

 • 13.12.2019 в 11:30
  Permalink

  Е то и за малките деца стана ясно че няма как да се построят толкова много сгради и апартаменти, а населението да не нараства, дори напротив – продължава да намалява, предвид много много фактори, като ниски заплати, лоша инфраструктура и т.н. …..

  Отговор
 • 13.12.2019 в 14:04
  Permalink

  От кога я чакам тая криза в строителния бранш – о сраха града с безумно като визия и ниско качество кутийки на безбожно високи цени в комбина с банки и местна власт . Този град загуби своята неповторима идентичност . Селяндурска история…..

  Отговор
 • 13.12.2019 в 14:05
  Permalink

  Язък, можеше да спести Беляковско шосе за да оцелее хубавата градинка там! Но пуста лакомия, до последно.

  Отговор
 • 13.12.2019 в 15:00
  Permalink

  Идеално, значи скоро като паднат цените и нормалните хора ще може да си позволят апартамент.

  Отговор
  • 13.12.2019 в 15:31
   Permalink

   Само се надявам, всички тези огромни блокове да имат подземни гаражи, иначе градът ни ще стане наистина невъзможен.

   Отговор
   • 13.12.2019 в 19:28
    Permalink

    Къде ти… на Беляковско шосе „големия строител“ е „пропуснал да осмисли идеята, че е нужен паркинг за новоживущите.. То сега няма къде да се спира отпред а камо ли след като си напълни кокошкарника с новодомци… Ако съм на тяхно място никога, ама никога няма да си купя жилище в такива блокове…

   • 17.12.2019 в 11:46
    Permalink

    Лебедовата песен на бай ти Илия излезе гарванова. Купил е градинката по времето на Рашев. Сега, за сбогом, можеше да я подари на Общината и съгражданите си. Бълха го ухапала. А то вместо китката брезички и елхи се пръкна едно чудовище. Уж щяло да има подземни паркинги – ама друг път. То май мазета няма, толкова плитко са основите!

 • 13.12.2019 в 19:34
  Permalink

  Ами чакай и се надявай Ха дано, ама надали

  Отговор
 • 14.12.2019 в 12:47
  Permalink

  Гтрозна жилищна конфекция….

  Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!