595 четения

Министър Петя Аврамова: „Автомагистрала Русе – Велико Търново е сред основните приоритети за Северна България“

Реализацията на проекта за строителство на автомагистрала Русе – Велико Търново е един от основните приоритети, свързани с изграждането на модерна инфраструктура в Северна България. Това коментира министърът на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова при участието си в парламентарния контрол в края на миналата седмица. Според нея в началото на следващата година изработеният идеен проект, за който има постановено и влязло в сила решение по ОВОС (Оценка за въздействие върху околната среда), ще бъде разгледан от Експертния технико-икономически съвет към Агенция „Пътна инфраструктура“. За трасето на бъдещата магистрала има сключен договор за издирване на археологически находки. Подготвят се процедура за избор на изпълнител на „Одит по пътна безопасност на фаза „Идеен проект“ и обществена поръчка за възлагане изработването на проект на ПУП – ПП за територията на област Велико Търново с идеен проект за пътен възел при пресичането с АМ „Хемус“.

В момента се процедира проект на парцеларен план за участъка Русе – Бяла и обхода на гр. Бяла. След приключване на всички необходими процедури той ще бъде внесен за одобрение от Националния експертен съвет по устройство на територията и регионална политика към министъра на регионалното развитие и благоустройството. Една от възможностите за финансиране на проекта е със средства от Оперативна програма „Транспортна свързаност“ 2021 – 2027 г., като се търсят и други алтернативни варианти, включително и държавно финансиране. Обществените поръчки за проектиране и строителство и строителен надзор се предвижда да бъдат обявени през 2020 г., а реалното изпълнение ще започне след сключване на договори с избраните изпълнители.

С. МАРИНОВ

4 коментара за “Министър Петя Аврамова: „Автомагистрала Русе – Велико Търново е сред основните приоритети за Северна България“

 • 16.12.2019 в 13:14
  Permalink

  С две думи, оная магистрала от Дунав до Бяло море с тунела под Арбанаси, няма да види бял свят …

  Отговор
  • 16.12.2019 в 14:39
   Permalink

   То това беше ясно. Не един и двама се изредиха да дават алтернативи на нещо, което нашите управници са си решили и приели вече. Било каквото било за вариант Б,В, зелен, червен, син, комбиниран и т.н.

   Отговор
 • 17.12.2019 в 18:26
  Permalink

  Такава магистрала скоро няма да има.

  Отговор
 • 18.12.2019 в 10:44
  Permalink

  Какво ще правят? По лошия вариант, по дълъг и по скъп през Момин сбор. Ще замърсява въздуха във Велико Търново, защото преобладаващите ветрове са от запад. Отхвърлят по добрия вариант, източно от В.Търново с тунел под Арбанаси.

  Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *