2722 четения

Летният театър на Велико Търново с нова визия за 120 хил. лв.

Обявиха обществената поръчка, от кметските балове събраха парите за покрита сцена

 

БРОЕНИ ЧАСОВЕ СЛЕД ТРАДИЦИОННИЯ БАЛ НА КМЕТА, НА КОЙТО БЕ СЪБРАН И ОСТАТЪКЪТ ОТ НЕОБХОДИМАТА СУМА, ОТ ОБЩИНА ВЕЛИКО ТЪРНОВО ОБЯВИХА ОБЩЕСТВЕНАТА ПОРЪЧКА за обновление на градския Летен театър. Проектът за новата визия на сцената е на арх. Драгомир Йосифов. Реконструкцията на театъра, който бе спасен от застрояване, и превръщането му в жилищен комплекс, както и последващото му обновление, се превърнаха в лична кауза на кмета Даниел Панов.

Както вече „Борба“ вече съобщи, на 13-ия поред традиционен коледен бал на кмета бяха събрани 36 090 лв. Към тях се прибавят и 46 685 лв. от предишните тържества, както и още средства от допълнителни дарения. Така е формиран бюджет от над 120 хил. лв., необходими за покриването на театъра. Оформянето на олекотената конструкция, местата за изпълнители зад сцената и покривът над самата сцена започва от януари, когато ще бъде определен и изпълнителят на обекта.

Летният театър във Велико Търново е построен през 1957 г. по проект на архитект Живко Драгомиров. През 1961 година първата сцена на открито в тогавашния парк „Толбухин“ става Лятно кино. През следващите години мястото става притегателен център за великотърновци през летните месеци – тук се прожектират най-популярните за времето филми, гастролират всички български звезди и редица световни изпълнители. В края на 80-те години на миналия век заради преустройството на парк „Толбухин“ и неуредена собственост Летният театър постепенно запада и последният концерт на старата сцена е през май 1990 г.

Възстановяването на театъра започва по инициатива на кмета Даниел Панов в средата на 2012 г. Към каузата за изграждане на открита сцена в центъра на града са привлечени частни фирми, спонсори и дарители, които осигуряват близо 400 000 лв., с които бе направен. Летният театър се възстановява по проект, дарен от архитект Матей Савов. Амфитеатралното съоръжение има 1470 места и още 500 за правостоящи зрители. Откриването се състоя на 29 юни 2013 г. с грандиозен концерт на легендите от Boney M.

С. МАРИНОВ

 

 

 

Един коментар за “Летният театър на Велико Търново с нова визия за 120 хил. лв.

  • 17.12.2019 в 11:34
    Permalink

    Ей тоз арх.Йосифов стана придворен архитект! Пусти масони…..не се изоставят. Нали е съветник – да дари проекта като Матей, иначе има конфликт на интереси.

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *