Мюзикълът „Зех ть, Радке! Зех ть!” се завръща на великотърновска сцена

МЮЗИКЪЛЪТ „ЗЕХ ТЪ, РАДКЕ! ЗЕХ ТЪ!” СЕ ЗАВРЪЩА НА СЦЕНАТА НА МУЗИКАЛНО-ДРАМАТИЧНИЯ ТЕАТЪР „КОНСТАНТИН КИСИМОВ” във Велико Търново след няколко успешни турнета в страната. Спектакълът е създаден по комедията „Михал Мишкоед” на Сава Доброплодни и музика на Димитър Вълчев, а текстът на песните е на Миряна Башева.

Търновският театър е първият в България, който поставя „Зех ть, Радке! Зех ть!” като мюзикъл след популярния през 70-те години на миналия век телевизионен вариант на Хачо Бояджиев. Великотърновци и гостите на града ще могат да гледат постановката на 22 януари от 19 часа в голямата зала на театъра.

„Зех тъ, Радке! Зех тъ!” е един от спектаклите в афиша на търновския театър, донесъл най-големи приходи за 2019 г. Само за три месеца след премиерата представленията са аплодирани от 4000 зрители, а приходите от продажбата на билети възлизат на 39 000 лв.

Режисьор на мюзикъла е Гълъб Бочуков, директор на Театрално-музикален център „Димитър Димов” в Кърджали, който е автор и на сценичния вариант на заглавието. Диригент-постановчик е Игор Богданов, диригент Васил Вълчев, над сценографията работи Лидия Къркеланова, хореографията е на Катя Богданова, а хормайстор – Яница Брънзелова. Ролите изпълняват Иван Митев, Милен Иванов, Стефка Златкова, Силвия Шекилова, Полина Петкова, Виктор Терзийски, Стефка Петрова, Валерия Пейчева, Стефан Методиев, Йордан Чейреков и др.

Според гост-режисьора Гълъб Бочуков великотърновският театър е най-подходящото място за поставянето на такъв класически български мюзикъл. „Тук всички задължителни звена работят в завиден синхрон – симфоничен оркестър, прекрасен актьорски състав, хор и балет, а това позволява да видим този спектакъл в истинския му блясък”, сподели той.

„Михал Мишкоед” на Сава Доброплодни е първият български драматургичен текст, създаден през 1853 г. Три години по късно в Шумен – на 15 август 1856 г., комедията за първи път е поставена на сцена. С тази премиера се поставя началото на българския театър. По думите на режисьора текстът носи характера на българщината, а той самият се е постарал да го представи като комедия на нравите и страстите. Телевизионният мюзикъл е създаден през 1976 г., а оттогава никой не е посягал към него.

След „Криворазбраната цивилизация” и „Вражалец”, „Зех ть, Радке! Зех ть!” е третият мюзикъл, познат от телевизионния екран, който великотърновският театър за първи път представи на сцена.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *