Регионът няма да страда от безводие, даже да не вали три години

„Йовковци“ е с най-чистата балканска вода у нас – пълен е догоре и e в пълна изправност

 

ЯЗОВИР „ЙОВКОВЦИ“ Е С НАЙ-ЧИСТАТА БАЛКАНСКА ВОДА, В ОТЛИЧНО СЪСТОЯНИЕ И ИЗПРАВНОСТ Е, ПЪЛЕН Е ДОГОРЕ И НЯМА ДА СПАДНЕ ДРАСТИЧНО И ДА ПРИЧИНИ БЕЗВОДИЕ, даже ако в региона има продължително засушаване и няма силни дъждове през следващите три години. Това заяви шефът на „ВиК Йовковци“ инж. Димитър Владов. По данни на водния оператор към момента водоемът, който доставя основно вода на над 250 000 души от Великотърновска област и съседната община Дряново, от 202 населени места, е пълен до самия си преливник. При капацитет от 92 млн. кубически метра питейна вода в него има малко над 77 млн. „Винаги се оставя един свободен обем от около 14 млн. кубически метра, за да се осигури буфер при евентуална приливна вълна“, обясни инж. Владов. Поради сезонно намаляване на дебита на някои водоизточници в шест селища, които обаче не се захранват от язовира, има воден режим. Пълни сведения за състоянието на основния питеен язовир на областта са предоставени на новия „ВиК холдинг“, както и на Министерството на околната среда и водите и прокуратурата, която проверява в момента състоянието на всички язовири у нас.

Според Владов единственият повод за притеснение са водопроводите, с които водата се отвежда от „Йовковци“ до населените места, тъй като са на повече от 40 години. Ръководството на „ВиК Йовковци“ е сезирало и новия главен прокурор Иван Гешев за водопровода, изграден със заем на дружеството от 6,5 млн. лв. през 2009 г. Изпълнител е сдружението „Чиста вода“, а новият водопровод е в проблемния район на Присово. По думите на Димитър Владов съоръжението е поставено в частни земи, за които не е завършило отчуждението, и на доста по-плитко ниво от стандартното. Освен това при тестовете се оказва, че е изпълнен изключително лошо и поддава.

„Десет години и повече вече се бави разследването. Надзорниците и изпълнителите са декларирали, че всичко е изрядно, но практически не е така и ще трябва да си понесат отговорността. Тъй като прокурорската проверка се бави, сме принудени да потърсим съдействието на главния прокурор“, каза още инж. Димитър Владов.

Стилян НАЙДЕНОВ

Снимка Венелин ГЕОРГИЕВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *