Здраве

Лекарите вече могат да отказват медицинска помощ на пациенти, които ги ругаят

ЗАКОНОДАТЕЛНА ПРОМЯНА ДАВА ВЪЗМОЖНОСТ НА МЕДИЦИТЕ ДА ОТКАЖАТ ПРЕГЛЕД НА АГРЕСИВНИ ПАЦИЕНТИ. Изключение правят само тези болни, чието състояние е животозастрашаващо. Всички останали хора, които проявяват неуважение, като накърняват личното и професионално достойнство на здравните специалисти, ще бъдат лишени от консултация, по преценка на докторите. Това гласи обнародваният в края на миналата седмица текст в Държавния вестник на Националния рамков договор за медицински дейности 2020 – 2022 г.

Това е поредната мярка срещу нападенията над медицински лица след подписания наскоро меморандум между прокуратурата, здравното министерство и Българския лекарски съюз и приетите на първо четене в здравната комисия увеличени наказания за физическа разправа.

ПРЕДСТОИ РАЗКРИВАНЕТО НА ГОРЕЩА ТЕЛЕФОННА ЛИНИЯ ЗА СИГНАЛИ НА НАПАДНАТИ МЕДИЦИ, чрез която случаите ще достигат моментално до районния прокурор. Така по най-бързия начин ще започне съдебно производство срещу агресорите, а минималният размер на наказанието за причиняване на тежка телесна повреда вече ще е 7, а не както доскоро – 5 години. Когато се касае за лека телесна повреда, нападателите ще лежат в затвора две години вместо досегашната една. Случаите на лека телесна повреда без разстройство на здравето пък ще се наказват максимално с до 5 години зад решетките.

През 2019 година в старата столица имаше един случай на нападение над медици. Пациентка и роднините й скочиха да се саморазправят с лекари от респираторната болница „Д-р Трейман“. Повод за агресията бе влошеното здраве на жената след самоволно напускане на болницата от лечебното заведение, за да отиде на сватба. В резултат на избухналата свада бе накърнено достойнството на двама лекари и четири медицински сестри.

Галина ГЕОРГИЕВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *