Предварително попълнените от НАП данъчни декларации вече са достъпни в портала на службата

Формулярите продължават да се приемат на място в дирекцията във Велико Търново или по пощата

 

ВСЕКИ С ПЕРСОНАЛЕН ИДЕНТИФИКАЦИОНЕН КОД (ПИК) ИЛИ КВАЛИФИЦИРАН ЕЛЕКТРОНЕН ПОДПИС ЩЕ ПОЛУЧИ ДОСТЪП ДО ВЕЧЕ ВЪВЕДЕНИТЕ ДАННИ ЗА ДОХОДИ ОТ ТРУДОВИ ПРАВООТНОШЕНИЯ, граждански договори и хонорари, доходи от наем за имоти, отдадени под наем на юридически лица и субсидии, изплатени на земеделски производители. Предварително попълнените с данни декларации вече са достъпни, информираха от НАП.

Те могат да бъдат намерени в портала за е-услуги на приходната администрация. Персоналните кодове се издават на място в дирекцията в старата столица и улесняват изключително много всеки данъкоплатец. От тази година годишната данъчна декларация на физическите лица, притежатели на персонален идентификационен код или електронен подпис, ще бъде попълнена автоматично и няма да има необходимост да се сканират и прикачват към нея служебни бележки за доходите. Всички доходи от трудов договор, както и хонорарите и възнагражденията по граждански договори, ще бъдат предварително попълнени от Националната агенция по приходите (НАП) в данъчните декларации на гражданите и те ще имат възможност да ги прегледат, коригират и допълнят при необходимост. Това съобщи Петко Николов, директор на дирекция „Обслужване” към ТД на НАП – Велико Търново. Тези, които нямат ПИК и електронен подпис, могат да продължат с подаването на хартиени данъчни декларации, които да изпращат по пощата или на място в офисите на НАП.

ЗАПАЗВА СЕ 5% ОТСТЪПКА ЗА ТЕЗИ, КОИТО ПОДАДАТ ПО ЕЛЕКТРОНЕН ПЪТ ДЕКЛАРАЦИИТЕ СИ, КАТО СРОКЪТ Е УДЪЛЖЕН ДО 31 МАРТ. Дължимият данък също трябва да бъде внесен до 31 март, като към датата на подаването лицата не трябва да имат задължения към НАП, за да могат да ползват отстъпката, посочи Николов.

Служебни бележки не са необходими – нито трябва да бъдат прилагани към данъчната декларация, нито се налага да се искат и получават. Същата информация се съдържа в данните, които са задължени да подават работодателите. Няма да се прилагат също решения от ТЕЛК, НЕЛК и други, както и документ за купен осигурителен стаж.

Николов подчерта, че плащането може да стане чрез ПОС терминал – електронен или в офиса на ТД на НАП. Електронният ПОС терминал позволява разплащането да стане чрез дебитна или кредитна карта през мобилни телефони, без за това да е необходим ПИК или електронен подпис.

Петко Николов напомни, че има промяна в размера на вноската за здравно осигуряване за самоосигуряващите се лица и тя е вече 24,40 лв. Промяната е свързана с повишаването на минималната работна заплата.

С. МАРИНОВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *