1123 четения

Млада ирландка планира да остане завинаги в България

Руби Ферис харесва живота на село и обожава нашата кухня

 

Руби Ферис пристига със семейството си от Ирландия в България преди 7 години. Установяват се в Долна Липница, а тя завършва средно образование в Павликени. В момента е студентка по приложна лингвистика във ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“ и живее на квартира във Велико Търново. Младата жена отглежда две кучета и всекидневно ги разхожда из природата. Така преди време се натъкнала на микросметище в квартал „Зона В“. Не можела да се примири с грозната гледка, запретнала ръкави и напълнила два чувала с отпадъци.

„Реших да призова съседите ми да се включат в почистването. Разлепих дори покани в блока и в същия момент с мен се свърза Калин Василев от групата TarnovoRuns, който ме информира, че се организира акция по почистването на главната улица към квартала. Бях много щастлива, че предстои такава инициатива. С по-малко от 100 души успяхме да съберем 195 чувала с отпадъци за два часа. За съжаление, никой от съседите ми не дойде“, споделя Руби.

Чужденката била възмутена от факта, че сред сметта имало боклуци, които стояли там от години. Споделя, че в Ирландия навремето ситуацията със замърсяването била сходна с тази в България. С времето обаче тамошните хора станали по-грижовни към природата и сложили край на изхвърлянето на отпадъци извън обособените за целта места.

„България е прекрасна страна. Аз планирам да остана завинаги тук, но светогледът на хората трябва да се промени. Като за начало мисля, че е достатъчно да отделят по няколко часа веднъж месечно за оборка на квартала, в който живеят. Ако започнат да събират и разделно боклука си, нещата ще се нормализират“, смята тя.

РУБИ ТВЪРДИ, ЧЕ СЕ ЧУВСТВА НАПОЛОВИНА БЪЛГАРКА И ДОРИ ПОЛУЧАВА ПОЗДРАВЛЕНИЯ ЗА 3 МАРТ, БАБА МАРТА и други родни празници. Доскоро била сервитьорка в голям ресторант в центъра на Велико Търново, за да се издържа, но в момента се е отдала само на ученето. Майка й се връщала да работи в Англия, за да й помага финансово, но вече си останала в къщата в Долна Липница и двете разчитат на бащата на Руби, който е строител.

„Много ни харесва на село. Имаме голяма градина и лятото мама за първи път зася разни екзотични култури със семена, пратени ни от САЩ. Иначе си отглеждаме лук, картофи, чушки, чесън, патладжан“, сподели чужденката.

Казва, че обожава българска кухня, и любимите й ястия са пълнени чушки, сарми и супа топчета. Научила се да готви и много други традиционни за нашите географски ширини гозби, но определя майка си като специалист по правене на баница.

Руби говори перфектно български език и има много приятели. Именно те и красивата ни природа я задържат у нас, защото в родината си често се местела и не оставала повече от две години на едно място.

„Долна Липница е дестинацията ми рекордьор по най-дълго пребиваване“, допълва ирландката.

Галина ГЕОРГИЕВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *