91 четения

Специалисти ще проследят разпространението на коронавируса и ще търсят мутации

Британски учени ще следят разпространението на новия коронавирус и ще наблюдават за възникващи мутации, предаде Ройтерс. За да анализират щамовете на вируса, който причинява хиляди случаи на болестта Ковид-19, специалистите ще използват геномно секвениране. Проектът е с участието на редица здравни и научни институции, сред които са Националната здравна служба и геномният институт „Сенгър“.

Изследователите ще съберат данни от проби от заразени пациенти в Англия, Уелс, Шотландия и Северна Ирландия, се посочва в направеното от правителството изявление. „Този вирус е една от най-сериозните заплахи, пред които нацията ни се е изправяла в последно време, и е важно в борбата срещу него да разберем как се разпространява“, казва Шарън Пийкок от Националната служба по инфекциозни заболявания.

Работейки в екипи на територията на страната, учените ще картографират и анализират пълните генетични кодове на пробите от болни от Ковид-19. „Геномното секвениране ще ни помогне да разберем болестта и разпространението й, ще ни даде насоки за бъдещо лечение и ще предостави информация за ефекта от прилаганите терапии“, казва главният научен съветник на британското правителство Патрик Валанс.

При епидемии геномното секвениране може да помогне на учените да наблюдават малки промени във вируса в национален или международен мащаб, за да разберат как той се разпространява и дали се появяват различни щамове.

„Всички вируси натрупват мутации с течение на времето, като при някои се случва по-бързо, отколкото при други. В случая на Ковид-19 това е само началото, но възникващите вариации могат да бъдат проследени“, казва един от участниците в проучването, Пол Кленърман от Оксфордския университет.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *