Горещи новиниКултураНовиниОбщество

Регионалният исторически музей стартира виртуална версия на рубриката „Непознатото наследство“

 

ВИРТУАЛНА ВЕРСИЯ НА РУБРИКАТА „НЕПОЗНАТОТО НАСЛЕДСТВО“ (ИЗ ТАЙНИТЕ НА МИНАЛОТО СТАРТИРА РЕГИОНАЛНИЯТ ИСТОРИЧЕСКИ МУЗЕЙ ВЪВ ВЕЛИКО ТЪРНОВО. Така ще бъдат представени непознати и любопитни експонати от фондовете на музея чрез 360-градусови снимки и 3D анимация. Филмите са достъпни в канала Регионален исторически музей – Велико Търново в YouTube https://www.youtube.com/channel/UCEizippSzWRI_j-0a1Q5qoQ, както и на сайта на музея www.museumvt.com и във Фейсбук страницата на институцията.
„Предимство е възможността чрез технологиите да бъдат разгледани подробно експонати, които до този момент не са показвани пред публика, места, до които достъпа е ограничен, както и виртуалното реконструиране на обекти, които са претърпели своята трансформация във времето. Използвани са 360-градусови снимки, както 3D анимация на предметите и обектите. По този начин в рамките на 10-15-минутен филм пресъздаваме достоверно цялостна картина на обектите и експонатите“, поясни заместник-директорът на музея д-р Миглена Петкова.

Във виртуалната рубрика „Непознатото наследство“ могат да се видят филми за първия герб на Велико Търново и неговия създател Димитър Багрилов, за звънеца на Учредителното събрание, за търновския търговец Евстати Селвели, за иконата „Mater Via Dolorosa” или „Св. Богородица Страдаща”, за археологическите находки от Арбанаси, забавните игри от древността, за сексуалното и сакралното в праисторията и др.

В своя YouTube канал Регионалният исторически музей във Велико Търново ще представи виртуални разходки в експозициите си, филми за Мултимедийния посетителски център „Царевград Търнов“ и за различни събития, като Античния фестивал „Нике-игрите на победата“ в „Никополис ад Иструм“, Средновековния фестивал, Международния фестивал на историческите възстановки „Средновековен Търновград“ на крепостта Царевец и др.

YouTube канал Регионален исторически музей-Велико Търново – https://www.youtube.com/channel/UCEizippSzWRI_j-0a1Q5qoQ

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *