Джинджифилът скочи 5 пъти в региона ни, след информация, че пази от коронавирус

Цената на джинджифила във Великотърновска област е скочила 5 пъти само за месец, показа наша проверка по актуалната тема. Навсякъде в магазинната мрежа растението вече се търгува за по над 20 лв., а независимо от солената му цена, търсенето е огромно. Само до преди броени дни, изтъкнатата още от древния китайски философ Конфуций билка, струваше 5-6 лв. килото. С въвеждането на извънредното положение и истерията покрай коронавируса обаче, изкупуването й рязко е нараснало и за това е сработили пазарният механизъм за скока на стойността й. Повод за запасяването с джинджифил са и серията от изказвания на прочутия учен и кандидат на медицинските науки Олег Генадиевич Торсунов, който изтъква, че отваря от джинджифил  и куркума, премесени с мед, убива вируса, като същевременно засилва и имунитета.

Какво представлява     джинджифилът?


Джинджифилът е тропическо растение, произхождащо от Азия. То можело да бъде открито в цяла Африка и в някои части от Арабския полуостров много преди хората да са се отказали от идеята, че светът е плосък. Историята на джинджифила започва преди 5 000 години. Древният китайски философ Конфуций изтъква лечебните му качества, а за римляните джинджифилът е символ на богатство и плодородие.

Той е билка, известна от хилядолетия с лечебните си качества – името му на санскритски означава „универсално лекарство“. Джинджифилът съдържа активните вещества шогаол, гингерол, 1% до 3% етерични масла (гингиберен, цинеол, камфин, феландрен), както и много жизненонеобходими за човека аминокиселини – триптофан, лейзин, треонин, фениланин, метионин и валин. Той е богат на желязо, натрий, калий и цинк, магнезиеви соли, фосфор, калций и витамините А, С, В1 и В2.

Съвсем наскоро, известният кулинар Андре Токев разкри и специалната си рецепта за засилване на имунитета и борба с вирусите, която също е базирана на джинджифил.

„Ето и една любима рецепта, която гарантирано укрепва и стимулира организма:1 литър вода, 2 супени лъжици настърган или ситно нарязан джинджифил, 1 чаена равна лъжица куркума, 1 лимон. Кипваме водата с джинджифила за 5 минути. Махаме от котлона и добавяме лъжица куркума, оставяме да изстине до 45-50 градуса. Добавяме сок от един лимон. Вашият джинджифилов чай е готов за пиене!”, написа самият той.

Стилян НАЙДЕНОВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.