Аксел Харди стяга първо ревю в старата столица „Вино и мода“

Дами ще танцуват салса в Париж с безшевните рокли на носителката на „Златна игла”

 

ИЗВЕСТНАТА ТЪРНОВСКА ДИЗАЙНЕРКА АКСЕЛ ХАРДИ СТЯГА ПЪРВОТО СИ РЕВЮ В СТАРАТА СТОЛИЦА С РАБОТНО ЗАГЛАВИЕ „ВИНО И МОДА“. Както всички нейни изяви на модния подиум, и то ще бъде пълно с изненади, които засега се пазят в тайна. Съвсем наскоро Аксел направи отново фурор в Академията за мода в София с последното си ревю „Тя“ с безшевни рокли. След него вече има купени модели от известни дами, които ще танцуват салса в Париж с дрехите на нашата дизайнерка, похвали се тя.

Миналата година Аксел Харди стана носителка на статуетката „ Златна игла” в категорията за модна иновация и така прочу старата столица. Тя показа тогава иновативната си колекция „Еуфория”, в която дрехите са преплетени със знака за безкрайност, който е патент на модистката, а в него са вплетени и първите букви на имената й. Статуетката на Аксел бе връчена от директора на Академията за мода проф. Любомир Стойков и бизнес дамата Мила Захариева, която е търновка. Самоуката модистка 25 години експериментира в създаването на плетива. Своеобразен връх в нейното творчество е уникална тъкан – двулицев жакард, разработен лично от нея.

 

Тази рокля вече е купена в Париж за танцуване на салса

 

Последната и колекция „Тя” бе замислена и създадена специално за ревю спектакъла „БГ модна икона 2019“ в края на годината и посветена на модерната и харизматична в своята сила жена – икона в модата и в други сфери от живота. Облеклата са изцяло безшевни – изработени от правоъгълни детайли, свързани с шнурове. Правоъгълните форми подчертават женствените извивки на тялото и са фино изплетени от прежда – микс от дървесна вискоза и вълна. Цветовете на облеклата са наситени – охра, ръжда, бордо, скалисто сиво, до ламирано черно и бронз. Една и съща дреха се комбинира с клин, боди и кубинки през деня, а за вечерта – с дантелена подплата, официални обувки и аксесоари. Подходящо допълнение към всяко от предложенията в колекцията може да бъде намерено в линията дамски палта, които дизайнерката създава за първи път. Аксел Харди представя жената красива и женствена, която изразява себе си с независим и силен дух: „Тя“ – жената, силата, красотата. Дизайнерката от години е известна със своето екологично производство и се опитва да сведе до минимум текстилните отпадъци. Прави дрехи от пачуърк чрез пришиване на отделни парчета плат от различни материи и цветове.

„Плетивото е моята голяма любов. Когато започнах, моите творения бяха само ръчно плетиво. Правех ги лично аз. Пак бяха много авангардни, не бяха типичните ръчни пуловери. С времето животът се развива, всичко се променя и аз се опитвам да променям и дрехите, които създавам, да се съобразявам с желанията на хората, които идват в моя бутик. Аз работя много с моите клиенти, наблюдавам ги внимателно, за да разбера от какво имат нужда. По този начин и аз променям своя стил. В много от моделите комбинирам плетиво с уникални платове, за да може да се носят както в ежедневието, така и за специални моменти“, разкрива дизайнерката. Другото, което е съществено в забързаното ни ежедневие, е, че всички дрехи в колекцията на Аксел Харди могат да бъдат хвърлени в пералнята, да се изперат, извадят и облекат веднага.

Аксиния с артистичния псевдоним Аксел е в областта повече от 10 години. От няколко години има малък бутик в старата част на В. Търново, а шивашкото й ателие се намира в Полски Тръмбеш. Повечето от моделите си Аксел изработва сама.

Нели СУКОВА

Сн. личен архив

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *