Водещи новиниГорещи новиниНовини

Седемметрово пано с лика на Георги Живков украси фасадата на Спортното училище

 

СЕДЕММЕТРОВО ПАНО С ЛИКА НА ГЕОРГИ ЖИВКОВ КРАСИ ФАСАДАТА НА СПОРТНОТО УЧИЛИЩЕ ВЪВ ВЕЛИКО ТЪРНОВО. Това е гимназията, която от няколко месеца носи името на този бележит търновец.
Инициативата е на комитета „Ген. Сава Муткуров”, който е в основата и на избора на патрон на Спортното училище. Членовете на комитета са финансирали и изработването на огромната рисунка. Тя е дело на Невена Лефтерова, Евгения Лефтерова и Нина Ковачева, които станаха известни във Велико Търново с атрактивните си 3D пана. Голямата тройка, обединена от общото име Глобал интерактив арт“, кръстосва страната цяло лято и оставя след себе си изумително красиви интерактивни стенописи. Последното им произведение в старата столица краси една от къщите по ул. „Гурко“.

„За първи път рисуваме точно такава композиция, но след като получихме предложението, изчетох биографията на Георги Живков и ми се стори интересно предизвикателство. След това направихме проект, обсъдихме го и с Венелин Иванов, и с директора на училището Снежина Михова и започнахме. Трябваха ни четири дни, за да нарисуваме това огромно пано“, разказва Невена.
„Първата ни идея беше да е бюст паметник и дълго търсихме подходящо място за бюст паметник. Все нещо не ни пасваше, а и искахме да е нещо различно. Тогава видяхме това, което момичетата от GIAR правят и им се обадихме. Описахме идеята си, в нея има малко художествена измислица. И момичетата направиха художествени проекти. Използвахме автентична снимка в която добавихме ордена св. Александър I ва степен и лентата му. Така на паното Георги Живков е изобразен с ордена „За храброст“ I -ва степен и звездата към него, с ордена св. Александър, лентата и звездата му и с възпоменателния орден за възшествието на престола на Фердинанд. Това е нашият паметен знак, посветен на Георги Живков“, каза Венелин Иванов, който е член на комитета. И допълва, че от тук насетне той и колегите му ще насочат усилията си за популяризиране на Сава Муткуров и Георги Живков и едновременно с това ще работим за паметен знак за четвъртия регент, роден във Велико Търново – ген. Никола Михов.
„Така ще отдадем дължимото и на тези големи търновци – Стефан Стамболов, Сава Муткуров и Георги Живков, които са начело на държавата. А това се случва след събитията от август 1886 г., когато става превратът, предизвикан от група русофилски настроени офицери. Те свалят Батенберг и под конвой го изпращат през Дунав. Техните действия са незаконни, вредни, не срещат подкрепа, но успяват да сътворят куп поразии. И срещат отпор от Стефан Стамболов, по това време председател на Народното събрание. Срещат отпор и от полк. Муткуров, който тогава е началник на Пловдивския гарнизон. Двамата се съюзяват и постигат успех срещу превратаджиите. И третият, който се изправя срещу преврата, е Георги Живков, макар и да не участва пряко в събитията. Но след преврата и контрапреврата, точно тези тримата търновци стават регенти, застават начело на държавата и започват да я променят“, обяснява още Венелин Иванов. И допълва, че вече е разговарял с театрални дейци те да превърнат тези събития в исторически спектакъл. Те са описани от Симеон Радев във втория том на „Строители на съвременна България“, където той е описал всички тези действия, случили се в рамките на десетина дни, изключително цветно и интересно.

One thought on “Седемметрово пано с лика на Георги Живков украси фасадата на Спортното училище

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *