47 четения

150 хил. лв. загуби Община В. Търново само от наеми за двата месеца извънредно положение

За общински терени няма да се плаща до края на извънредното положение

 

ЗАГУБИТЕ САМО ОТ НАЕМИ НА ОБЩИНСКИ ИМОТИ ЗА ДВАТА МЕСЕЦА ИЗВЪНРЕДНО ПОЛОЖЕНИЕ ЗА ОБЩИНА ВЕЛИКО ТЪРНОВО НАДХВЪРЛЯТ 150 ХИЛ. ЛВ. Това стана ясно след заседанието на Общинския съвет, провело се в края на миналата седмица. Както „Борба“ вече съобщи, сесията е първата в историята на местните сенатори, която се провежда онлайн, а в нея се включи и кметът Даниел Панов, от чийто екип разработиха пакет от мерки за облекчаване на бизнеса с идеята да се подпомогнат граждани и представители на малкия и средния бизнес, засегнат икономически от епидемията от COVID-19. Облекченията бяха приети с широка подкрепа от представители на всички политически сили в местния парламент.

„Считам за законосъобразно и целесъобразно Община Велико Търново да освободи от заплащане на наем в периода на извънредното положение своите контрагенти по действащи наемни договори, които са преустановили дейности, за да облекчи финансовите им затруднения. И макар това да доведе до над 150 000 лева намаляване на собствените приходи, това е инвестиция в оцеляването при условията на криза. За компенсиране на пропуснатите ползи ще се търсят способи и начини в течение на цялата година, след като бъде отменено извънредното положение“, коментира кметът Даниел Панов.

От плащания, докато трае извънредното положение, се освобождават спортни клубове, ползвателите на общински имоти, включително и тези, чиито временни съоръжения са на общински имоти, занаятчии от Самоводска чаршия и т.н.

Условието за всички е да са преустановили дейност съобразно заповедта на здравния министър, издадена на 13 март тази година и във връзка с извънредното положение.

До 31 август се удължава срокът, в който могат да се плащат наеми за общинските жилищни имоти. За срока на извънредното положение учениците, които ползват общежитие „Колю Фичето“, са освободени от дължимите такси.

Общинската туристическа агенция „Царевград Търнов“ също ще освободи от наем в периода на извънредното положение своите партньори и контрагенти, които не работят, включително и занаятчиите от Самоводската чаршия. До възстановяване на обичайната търговска дейност на дружеството Община Велико Търново ще заплаща електроенергията, необходима за поддържане на съоръженията на Аудио-визуален спектакъл „Царевград Търнов – звук и светлина“.

С. НАЙДЕНОВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *