281 четения

Сътрудничеството с бизнеса роди атрактивната специалност „Софтуерно инженерство” във ВТУ

Университетът изпраща първия випуск от 27 момчета и момичета, 18 от които вече работят като програмисти

 

ЕДНА ОТ НАЙ-АТРАКТИВНИТЕ И УСПЕШНИ СПЕЦИАЛНОСТИ НА ВТУ „СВ. СВ. КИРИЛ И МЕТОДИЙ“ – „СОФТУЕРНО ИНЖЕНЕРСТВО“, ИЗПРАЩА ПЪРВИЯ СИ ВИПУСК. От приетите през 2016 г. 33 момчета и момичета сега завършват 27, а от тях 18 млади програмисти вече работят по специалността си.

„Софтуерно инженерство“ не е иновация на Великотърновския университет, но така, както е структурирана тук, не съществува в никое друго висше училище в страната. Успехът на специалността е заложен в идеята студентите да започват директно с практическите дисциплини.

„Когато конструирахме специалността, променихме процеса. Досега, а в голяма част от университетските специалности още е така, преподаваме теорията, а практиката е, ако има време и възможности за нея. Ние обаче поканихме в обучението реално работещи програмисти и асистентите, които дойдоха директно от бизнеса и се оказаха изключителни мотиватори за студентите ни“, разказва доц. Златко Върбанов. Той е преподавател в катедра „Информационни технологии“ на Факултета по математика и информатика, чете лекции по програмиране, алгоритми, съвременни програмни среди и кодиране на информацията и е един от авторите на програмата за специалността „Софтуерно инженерство“.

ИДЕЯ НА БИЗНЕСА Е СЪЗДАВАНЕТО НА ТАЗИ ПРОФЕСИЯ ВЪВ ВТУ „СВ. СВ. КИРИЛ И МЕТОДИЙ“. Специалността е факт благодарение на сътрудничеството между вуза и пловдивската фирма „Прайм холдинг“, която има клон и в старата столица. През есента на 2015 г. двама нейни представители – Димитър Начков и Никола Вълчанов, потърсили ректора на ВТУ проф. д-р Христо Бонджолов с предложение за сътрудничество. Проф. Бонджолов от своя страна насочил гостите си към преподавателите във Факултета по математика и информатика и само година по-късно във вуза били приети и първите студенти. За тях фирмата е оборудвала и три компютърни зали.

„В изготвянето на програмата помагаха всички колеги от факултета, но основно работихме с тогавашния декан проф. д-р Мирослав Гълъбов, създадената от него комисия и д-р Венелин Монев, който тогава беше преподавател при нас. Бизнесът ни каза с какви платформи се работи в този сектор, от какви умения се нуждае всеки млад и съвременен програмист, за да влезе в бизнеса, както и това, че е важно да учим студентите си да работят в екип, и ние се съобразихме с всички тези изисквания. Направихме дисциплините така, че студентите да могат да започват практика още след края на първи курс, в края на втори курс вече да са достатъчно добре подготвени за стаж като младши програмисти. Затова първите две години те изучават базови практически дисциплини и трупат специализирани умения“, уточнява доц. Върбанов. В трети и четвърти курс избират своята област, в която да се специализират. А те могат да избират да изучават различни софтуерни платформи и езици, да работят с компютърна графика и виртуална реалност. Могат да станат уебпрограмисти и уебдизайнери. Някои се подготвят да бъдат бизнес аналитици на софтуерни изисквания.

„Това са всъщност хората, които да осъществяват комуникацията с клиентите и да разбират техните искания. Да ги анализират и да ги реализират. Клиентът не е длъжен да знае това, което знае софтуерният инженер, но софтуерният инженер трябва да може да превърне желанието на клиента си в реалност“, казва доц. Върбанов. И допълва, че специалността се оказала толкова успешна, че някои от основните предмети вече са заложени и в програмата на тези студенти, които изучават специалност „Информатика“.

ОКОЛО 150 СА СТУДЕНТИТЕ В МОМЕНТА ОТ 1 ДО 4 КУРС, КОИТО УЧАТ СОФТУЕРНО ИНЖЕНЕРСТВО. Местата за следващия випуск първокурсници са 35 и обявените места по програмата „Рано рани“ вече са заети. Кандидатстването е с оценка от държавен зрелостен изпит по желание на кандидата. „Входът е широко отворен, както е по целия свят. След това тези, които установят, че не са избрали правилната специалност за себе си, се отказват сами. Останат ли, бъдещето им е гарантирано, защото през целия период на обучение до тях са ментори от бизнеса, които ги обучават и ги наблюдават с идеята да ги поканят след това на работа“, обяснява доц. Върбанов. И гарантира, че специалността на ВТУ е конкурентноспособна не просто в България, а в целия свят.

Всички преподаватели могат да водят лекциите и семинарите си и на английски език, което дори е по-лесно в тази специалност, защото съществува професионален жаргон, който е пълен с англоезична терминология. Непреводими на български са и голяма част от понятията, които програмистите ползват.

Година след създаването на бакалавърската специалност екипът на катедра „Информационни технологии“ е направил и магистратура, която е три семестъра. Програмата е насочена към студенти от същото професионално направление и се нарича „Уеб технологии и разработване на софтуер“. „Освен различно подредената програма специалността „Софтуерно инженерство“ печели и с това, че ние много държим на обратната връзка със студентите. Аз лично отделям последната си лекция всяка година на разговор с тях. Питам ги какво им харесва, какво според тях можем да променим, да актуализираме и оптимизираме. Имаме и още едно подходящо решение – допуснахме успешни студенти да преподават някои от теоретичните предмети на тези, които идват след тях. Петима са студентите, които успоредно учат и влизат на упражнения, и така показват на колегите си перспективите на специалността „Софтуерно инженерство“, допълва доц. Златко Върбанов.

Сашка АЛЕКСАНДРОВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *