Средновековен некропол излезе при изкопни работи за нов паркинг до елитен хотел в болярския град

НЕКРОПОЛ ОТ ПЕРИОДА НА СТОЛИЧНО ТЪРНОВО ИЗЛЕЗЕ ПРИ ИЗКОПНИТЕ РАБОТИ ЗА НОВИЯ ПАРКИНГ, КОЙТО СЕ НАМИРА ДО ХУМАНИТАРНА ГИМНАЗИЯ „Св. св. Кирил и Методий“ във Велико Търново. В такива случаи, според родното законодателство, инвеститорът е длъжен да прекрати работа и да сигнализира Регионалния исторически музей. Инвеститор на паркинга е великотърновската фирма „Надежда Христова“ ЕТ, която е спазила всички законови разпоредби.

„В профила на изкопа ясно се виждат скелети, керамика и хоросанови нива. Гробовете са средновековни и става дума за периода 12 – 14 век. Оттук насетне там трябва да бъдат проведени спасителни разкопки. Според находките, на които археолозите попаднат, ще стане ясно дали разкопките ще продължат“, коментира доц. Мирко Робов от Археологическия институт с музей към БАН. Той е член в комисията към инспектората на Министерството на културата, която има правомощията да даде позволение за продължаване на инвестиционния проект или да го спре. Кога ще започнат спасителните проучвания, зависи от инвеститора, който е длъжен да ги финансира. Негово право е и да реши с кого да сключи договор за спасителните разкопки – дали с Регионалния исторически музей или с института на БАН в старата столица. Най-вероятно проучванията ще бъдат направени от археолозите в музея, споделя доц. Робов.

И коментира още, че това е поредният случай във Велико Търново, който доказва колко много непроучена археология има в града. „Всяко инвестиционно намерение трябва много стриктно да бъде предхождано от добросъвестна регистрация и после щателно проучване, защото е видно, че в старата част на града, където и да копнем, излиза археология. Всички тези проучвания за нас са важни, защото са крачка към допълване и разширяване на археологическия кадастър на столично Търново“, допълва още археологът Мирко Робов.

Сашка АЛЕКСАНДРОВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.