Мая Манолова във В. Търново: „Моделът „Борисов“ вече е изчерпан, дори е вреден!“

„СЛЕД КРИЗАТА МОДЕЛЪТ „БОРИСОВ“ ВЕЧЕ Е ИЗЧЕРПАН И ДОРИ Е ВРЕДЕН. Този модел показа своята несъстоятелност именно в условията на криза, защото в момент, в който и малките фирми, и гражданите имат нужда от подкрепа, властта емигрира. Очевидно дневният ред на управляващите е тотално различен от дневния ред на българските граждани и българския бизнес“, каза вчера във Велико Търново лидерът на гражданската платформа „Изправи се. БГ“ Мая Манолова във Велико Търново. В старата столица Мая Манолова се срещна с граждани и разговаря със занаятчии на Самоводската чаршия. „Туризмът и във Велико Търново е в колапс. Ситуацията е трагична и хората са изключително притеснени. След глътката въздух по време на извънредното положение, когато не са плащали общински наеми, сега за съжаление общината събира наемите в целия им размер и така ги поставя на колене и им извива ръцете. А е видно, че няма клиенти и оборотите са драстично паднали“, каза още Мая Манолова.

„Малкият бизнес наистина е пред катастрофа. Това е така, защото правителството просто излъга малките фирми, че ще ги подкрепи. Никоя от прехвалените мерки, нито „60 на 40“, нито кредитите по 1500 лв., нито безвъзмездните грантове от 3 до 10 000 лв., нито тези 375 лв. за родители, които са в неплатен отпуск, не сработи. Европейските държави показаха данни за това, че от 10 до 15% от БВП те предоставят като подкрепа на бизнеса и на гражданите. В България този процент е едва 4, при това само 5% от българите въобще са получили някаква помощ“, каза още Мая Манолова. И допълни, че според последните данни безработните в България вече са 10%.

„19 МЕРКИ СРЕЩУ КОВИД – 19 ЗА 19 МЕСЕЦА“ СА НАРЕКЛИ СПАСИТЕЛНИЯ СИ ПЛАН ОТ ГРАЖДАНСКАТА ПЛАТФОРМА „ИЗПРАВИ СЕ. БГ“. Първата от тези мерки е подкрепа за бизнеса за създаване на работни места. От платформата предлагат 2,5 млрд. лв. да отидат за подкрепа на малки предприятия, които да наемат работници, като държавата поеме МРЗ и осигуровките за 12 месеца. А фирмите да имат ангажимента след това да задържат работниците за още 6 до 12 месеца. „България е моето вкъщи“ е другата мярка и тя цели задържане на сезонните работници, които се върнаха у дома заради кризата.

Третото направление са семейните стопанства, където хората би следвало също да бъдат подкрепени с плащане на работна заплата и осигуровки за всяко създадено работно място.

„Хората питат къде са обещаните милиарди за подкрепа. И е факт, че такива милиарди има, защото преди месец ЕК обяви, че България е усвоила 1,5 млрд. лева в рамките на извънредното положение за подкрепа на болници, фирми и български граждани. Ние такава подкрепа не видяхме. Така че има нужда от ревизия, за да се види всяко евро в каква посока е насочено и накъде е поело. И този път няма да се размине. Аз твърдя, че пари има достатъчно да се подкрепят гражданите, туризмът, малките предприятия, които после да вкарат тези пари в оборота на държавата. Няма как да се задвижи тази икономика, ако правителството стиска парите и ги разпределя само на приближените си фирми и на фирми с привилегии“, коментира Мая Манолова.

Тя посочи още, че от заделените 500 млн. лв. за ремонт на язовири нито стотинка все още не е отишла по предназначение. В област В. Търново язовирите са 161, от тях 25 бяха обявени, че са за ремонт, като осем са за спешен ремонт.

„Но какво се получава! Тези пари са предоставени на Министерството на икономиката. То ги влага в капитала на Държавната консолидационна компания, която ги разпределя на дружество „Монтажи“, което пък ги дава на подизпълнители и други държавни дружества. По този начин се замитат следите на тези 500 млн. лв. Време е Борисов да спре да харчи и да пилее парите на гражданите. Хората мизерстват и наесен ситуацията ще ескалира“, категорична е Мая Манолова.

Тя обяви още, че платформата й ще участва в предстоящите парламентарни избори. В каква форма и с кои партньори – предстои да бъде договорено.

Сашка АЛЕКСАНДРОВА

Сн. авторката

One thought on “Мая Манолова във В. Търново: „Моделът „Борисов“ вече е изчерпан, дори е вреден!“

  • 29.06.2020 в 23:21
    Permalink

    Коя сте Вие да критикувате, покажете първо на какво сте способна и ако успеете да надминете това, което Борисов е направил, хората сами ще го забележат. Направи добро и го изхвърли.
    Доброто не трябва да се сочи с пръст. Ако предлагате бъдеще с обиди , какво да очакваме .

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.