Президентът Румен Радев дойде заради Девети Етърски гвардейски отряд

ПРЕЗИДЕНТЪТ И ВЪРХОВЕН ГЛАВНОКОМАНДВАЩ НА БЪЛГАРИЯ РУМЕН РАДЕВ ПРИСЪСТВА НА ИЗКЛЮЧИТЕЛНО ВЪЛНУВАЩАТА ЦЕРЕМОНИЯ, на която Девети Етърски ученически гвардейски отряд получи знамето си, и така на практика официално стана част от Гвардейските младежки отряди и оркестри в България. 20 момичета и момчета от Професионалната гимназия по туризъм „Д-р Васил Берон“ бяха в центъра на тържеството, което се състоя в Националния военен университет „Васил Левски“. Сред официалните гости бяха още народният представител доц. Милен Михов, заместник областният управител Ивета Кабакчиева, зам.-кметът проф. Георги Камарашев, директорът на дирекция „Социална политика и политика по патриотично възпитание” в МО Иво Антонов, командирът на Националната гвардейска част полк. Кънчо Иванов, Денислава Ангелова, инициатор на Гвардейски младежки отряди и оркестри, и Великотърновският митрополит Григорий, който освети знамето на отряда.

„За мен е чест и удоволствие да присъствам на това вълнуващо не само за вас, а и за България събитие – връчването на знамето на Девети Етърски ученически гвардейски отряд. Искам първо да се обърна към организаторите и вдъхновителите на това събитие и да ви поздравя за това, че вдъхвате оптимизъм за бъдещето на България, защото заставате зад една велика и непреходна кауза – възпитанието на младите българи в дух на патриотизъм, обич към България, чест, дълг и достойнство“, каза в словото си президентът Радев, който е и главнокомандващ на Българската армия и патрон на инициативата за създаването на младежки гвардейски отряди.

„Искам да се обърна към вас, ученици. Да ви поздравя за смелата, решителна и важна крачка, която правите вие в живота си. Оттук нататък вие ще трябва да бъдете пример за вашите връстници във всичко, което правите. Това е голяма чест и отговорност и аз съм убеден, че вие ще изпълнявате тази отговорност, както се полага на достойни млади българи. Обичайте вашия град красив и древен. Тук всеки камък нашепва история. Вашият град е извор на национална гордост, самочувствие и оптимизъм за нашето бъдеще. Следвайте указанията, знанията, заветите на вашите учители. Защото те дават всичко възможно не само да ви подготвят за бъдещето на живота с необходимите знания, умения и качества, но и да ви предадат националните ни ценности“, каза още държавният глава и припомни на младите гвардейци, че стоят на свято за България място – Националния военен университет, откъдето са започвали професионалния си път поколения българи, посветили живота си на сигурността и благоденствието на България.

„Днес ставаме свидетели на едно вълнуващо и тържествено събитие – учредяването на Девети Етърски ученически гвардейски отряд. Гвардията е един от символите на българската държава и именно тук, в сърцето на Търновград, в сърцето на историческата и духовна столица на България, е мястото на младите гвардейци. На тези млади хора, които ще носят гвардейската униформа с гордост и с присъствието си ще допринасят за тържествената атмосфера при отбелязването на всички значими дати от нашата история. Но аз съм убедена, че участието в гвардейския отряд не е акт на показност. Ние, учителите и учениците от гимназията по туризъм „Д-р Васил Берон“, ясно съзнаваме, че сме част от една родолюбива кауза – да бъдат съхранени и пренесени във времето символите на българската държавност, нашата история, традиции и чест. И приемаме тази кауза като своя“, каза и директорът на Професионалната гимназия по туризъм „Д-р Васил Берон“ Татяна Данчева.

СОЛИСТИ ОТ ПРЕДСТАВИТЕЛНИЯ АНСАМБЪЛ НА ВЪОРЪЖЕНИТЕ СИЛИ ИЗПЪЛНИХА НА ЖИВО ХИМНА НА БЪЛГАРИЯ и великата песен на Емил Димитров „Моя страна, моя България“, с което направиха тържеството на търновските ученици още по-грандиозно.

Сашка АЛЕКСАНДРОВА

Сн. авторката

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *