Водещи новиниОбщество

Правят лятна академия по роботика в Мийковци

Организаторите дават три пълни стипендии на талантливи ученици

 

12-ГОДИШНИЯТ ВАЛТЕР ГЕОРГИЕВ, КОЙТО Е ВЪЗПИТАНИК НА ЧАСТНОТО УЧИЛИЩЕ ПО ИЗКУСТВА И ЗАНАЯТИ „ДИМИТЪР ЕКИМОВ“ В РУСАЛЯ, е първото дете, което ще участва в Лятната академия по роботика с пълна стипендия. Той е и първият ученик на школото във великотърновското село, който ще присъства на обучението, организирано от екипа на „Тинузавър“.

„Лятната академия се провежда в село Мийковци в Еленския балкан и продължава няколко седмици, като всяка от тях е посветена на една от природните науки – биология, физика, химия. Има седмица за математиката, за програмирането и електрониката. Ние се занимаваме с обучението по програмиране и работим с програмите, които сме създали“, уточнява авторът на интернет приложението „Тинузавър“ Невен Боянов. След това допълва, че тази година за първи път той и неговите колеги от екипа са решили да дадат стипендии на три от децата, които пожелаят да участват и имат интерес към програмирането.

„Валтер открихме при едно от посещенията ни в училището в Русаля, където бяхме вече няколко пъти, за да показваме на децата колко интересни могат да бъдат точните науки. По време на една от тези безплатни работилници по роботика, които организирахме заедно с доброволческия клуб „Заедно успяваме“, Валтер показа интерес към програмирането и роботиката, затова му даваме възможност да премине обучението заедно със свои връстници от цялата страна“, казва още Невен Боянов. Освен Валтер още две деца от София получават пълна стипендия за Седмицата на програмирането в Лятната академия. Стипендията включва обучението, престоя и храната, а обучението започва от 2 и продължава до 8 август.

Валтер Георгиев се занимава с рисуване и танци в Училището по изкуства. По време на обучението в Лятната академия той ще трябва да изработи проект заедно с други свои връстници и в края да го защити. „Така преминават нашите занимания. Опитваме се да представяме математиката, физиката, компютрите, програмирането по забавен начин. И децата, когато все още нямат задръжки и вярват, че всичко е в техните възможности, се справят отлично“, коментира Невен Боянов. Тази година платформата „Тинузавър“, на която той е съосновател, достигна до финала на конкурса за иновативни програми, организиран от „Нова телевизия“. „Промяната“ ни показа колко е важно да поддържаме и развиваме нашата общност, да организираме безплатни курсове и уроци, да насърчаваме децата и младежите с по-малко финансови възможности да учат основите на програмирането, математиката и физиката“, допълва Невен Боянов.

Сашка АЛЕКСАНДРОВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *