14 четения

Талант на ШК „Асеневци“ стана шампион на ускорен шах до 16 години, втори е на класически

От 27 юли до 2 август в Асеновград се проведоха Държавните индивидуални първенства на България за младежи и девойки до 16, 18 и 20 години. Изиграха се трите шахматни дисциплини: класически, ускорен шахмат и блиц.

Ден след като Димо Терзиев стана вицешампион на България по класически шахмат, представителят на ШК „Асеневци” извоюва шампионската титла до 16 години по ускорен шахмат. С 6 точки от 7 възможни, допускайки само една загуба, Димо зае еднолично първото място в своята възрастова група, надвивайки съперници от цялата страна и покачвайки рейтинга си с цели 22 единици. Това е голям успех за младия талант на ШК „Асеневци”, който в момента тренира с гросмайстор Григор Григоров. Най-трудните му срещи и в двата турнира бяха с ФМ Цветан Стоянов, който е и негов пряк конкурент в групата от години. Двамата често се срещат по турнири, но почти винаги жребият отрежда черните фигури на Димо, което психологически го настройва, че ще трябва да се защитава. Разбира се, шахматът е конкретна игра и всичко зависи най-вече от състезателите, но привилегията да направиш първия ход винаги дава известно преимущество. С това Димо си обяснява неуспеха в една от партиите с Цветан, която той губи. За общо изиграните 14 шахматни срещи и в двата турнира това му се явява и единствената партия, в която той е претърпял поражение.

„Няма как да играем шах и да очакваме, че само ще печелим, дори и световните шампиони губят, при това често. Важно е да се съвземаме от загубите и да продължаваме напред с още по-голям хъс за победа. Това е тайната на силните шахматисти”, коментираха ръководителите на ШК „Асеневци” Цвета Галунова и Даян Нинов, които често повтарят тези думи на възпитаниците си.

„Димо е много талантливо дете, изключително работливо и отдадено. Имаме много надежди в него, той много внимателно подбира турнирите си, работи усърдно и има подкрепата на силен гросмайстор до себе си. Вярваме, че му предстоят още по-големи успехи”, допълват те.

Припомняме, че Димо Терзиев бе част от националния отбор на България по време на олимпиадата в Чорум, Турция, която се проведе в края на миналата година.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!