5727 четения

Сдружение на старите зидари изгражда монумент на Колю Фичето

МАЙСТОР КОЛЮ ФИЧЕТО ЩЕ БЪДЕ ПОЧЕТЕН С УНИКАЛЕН МОНУМЕНТ БЛИЗО ДО ГРОБА МУ ВЪВ ВЕЛИКОТЪРНОВСКИЯ ПАРК „ДРУЖБА“. Комплексът, който включва и кът за отдих с чешма, в момента ще се прави от местната компания „Водстрой ВТ“ по проект на арх. Драгомир Йосифов и скулптора Денислав Сираков. Камъка осигурява лично шефът на Националната камара на строителите инж. Илиян Терзиев. 120 хил. лв. струва монументът, който трябва да е готов в близкия месец.

На мястото на парк „Дружба“ в миналото се е намирало старото градско гробище, където са погребани редица известни търновци и Колю Фичето. Около година време е била необходима за всички съгласувателни процедури, които вече са преминали. Монументът ще съдържа и всички елементи, които великият майстор е използвал в своите сгради. За да се оформи комплексът, ще бъде премахнат опасен бор, надвиснал над главите на посетителите в парка.

Разработката на арх. Йосифов е одобрена от Националната комисия за паметниците и символите и чака издаването на строително разрешение от кметството, след което може да започне изграждането. Създадено е и сдружение, което събира средства за комплекса.

Монументът е замислен и като туристически обект. Той е наречен „За старите зидари“ и с него са почетени и старите майстори, и всички ученици на Колю Фичето.

Стилян НАЙДЕНОВ

Един коментар за “Сдружение на старите зидари изгражда монумент на Колю Фичето

  • 21.08.2020 в 16:00
    Permalink

    Абе кажете, че си е един масонски паметник, не да носите от десет планини вода.

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *