Великотърновският регион се изкачва стремглаво по стълбата на заболеваемостта от коронавирус

Установиха второ огнище в предприятие в Стражица

 

НЕ ОСТАНА НЕЗАСЕГНАТА ОТ КОРОНАВИРУС ОБЩИНА В ОБЛАСТТА. Лабораторно доказаните случаи вече са 497, а разпространението на инфекцията е клъстерно и дифузно. Носители на заразата са както деца и млади хора, така и представители на третата възраст. Здравните власти работят по десетки епидемиологични проучвания, за да ограничат заболеваемостта.

Във вторник са констатирани нови 20 случая. Шест от тях са свързани с второ огнище на коронавирус в община Стражица. Отново става дума за производствено предприятие. В завода са предприети противоепидемични мерки, предписани от Регионалната здравна инспекция във Велико Търново.

Два от останалите нови случаи са свързани с други лабораторно потвърдени инфектирани в областта, а един касае лице, карантинирано и дало положителна проба на територията на друг регион. Останалите 11 заразени нямат обща епидемиологична пътека, нито помежду си, нито с други потвърдени случаи.

ЗАРАДИ ПО-СЕРИОЗНО ИЗРАЗЕНА СИМПТОМАТИКА СА НАСТАНЕНИ В БОЛНИЦА 28 ЗАБОЛЕЛИ, а 130 души се лекуват в домашни условия.

„Борба“ научи, че при сериозен дял от заразените не са изразени характерните за вируса симптоми и са диагностицирани след превантивно взет PCR тест.

Най-много са инфектираните в община Велико Търново, където 55 са на терапия вкъщи, а четирима в стационар. Втора по заболеваемост е община Стражица с 39 под домашно лечение и седем хоспитализирани. Следва Горна Оряховица с деветима носители на заразата, намиращи се в изолация, и шестима в болница. В община Лясковец 7 са на домашно, а четирима на стационарно лечение. Същият брой заболели карантинирани има от Павликени и с един по-малко в болница. За Свищов статистиката показва шестима в домашна изолация и един хоспитализиран. Трима души от Елена се лекуват вкъщи, а двама в здравно заведение. В община Полски Тръмбеш трима инфектирани са в домашна карантина, а едно – в болница. Най-спокойна засега е ситуацията в двете най-малки общини. В Сухиндол само един жител е на домашно лечение и няма хоспитализирани. В Златарица не са налице активни случаи.

Излекуваните от COVID-19 са 328, а починалите – 11.

Галина ГЕОРГИЕВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *