Над 5000 медици от Зона 2 са пожелали ваксина срещу Covid-19

5041 МЕДИЦИ В ОБОСОБЕНАТА ЗОНА 2, ВКЛЮЧВАЩА ОБЛАСТИТЕ ВЕЛИКО ТЪРНОВО, Габрово, Плевен, Русе и Ловеч, са потвърдили, че искат да бъдат имунизирани срещу коронавируса. Това показват предварителните данни на здравното министерство. Бройката е по-малка от очакваната от Националния ваксинационен щаб, но в сравнение в останалите региони в страната заема трето място по желаещи да получат защитната субстанция. Организацията и всички дейности около ваксинационната кампания ще се ръководят от Регионалната здравна инспекция в старата столица, която е избрана за център на Зона 2.

Прави впечатление, че желаещите имунизация здравни работници в петте области, поверени на търновските здравни власти, са повече от тези в Зона 4, където попадат София, Перник, Кюстендил и Благоевград.

Нагласите относно ваксинацията във Великотърновска област, както всъщност и в цялата страна, са противоречиви.

„Борба“ научи, че в най-голямото лечебно заведение в региона – МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов“, за ваксина са се записали половината лекари. По отношение на медицинските сестри, акушерките и лаборантите желаещите възлизат едва на 21 процента.

Експертите прогнозират справяне с коронавируса при поне 70 процента имунизационно покритие в страната.

В Националния ваксинационен план е заложено достъп до защитните субстанции да имат първо лицата, ангажирани в овладяването на пандемията. Това са лекарите, медицинските сестри, санитарите, фармацевтите и т.н.

Очаква се първите дози да пристигнат през януари 2021 г.

Галина ГЕОРГИЕВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *