587 четения

Символично отпразнуваха Бабинден медиците от родилната помощ в областта

Орисаха първото бебе за 2021 г. във В. Търново и избраха Марияна Попова за акушерка на годината

ЗА ПЪРВИ ПЪТ ТЪРЖЕСТВОТО ПО ПОВОД БАБИНДЕН В АГ ОТДЕЛЕНИЕТО НА МОБАЛ „Д-Р СТЕФАН ЧЕРКЕЗОВ“ ПРЕМИНА БЕЗ ОБИЧАЙНИЯ БРОЙ ГОСТИ, ЖУРНАЛИСТИ И ВЪНШНИ ЗА МЕДИЦИНСКАТА СТРУКТУРА ЛИЦА. Мотивът за символичното отбелязване на професионалния празник на работещите в родилната помощ в търновската болница бе разпоредбата, забраняваща струпването на повече от 15 души на закрито обществено място. Противоепидемичните мерки обаче не възпрепятстваха провеждането на традиционния ритуал най-младата акушерка в сектора Криста Диманова да измие ръцете на началника на звеното доц. д-р Светлозар Стойков.

През 2020 година в отделението са се появили на бял свят 1003 бебета, от които 507 момчета и 496 момичета, а 18 са двойките близнаци. Това за поредна година затвърди традицията във Велико Търново да проплакват над 1000 бебета.

„Дълго време работихме в редуциран състав. Някои колеги прекараха COVID инфекцията, а немалка част от акушерките минаха през COVID отделенията в нашата болница. Дадоха голям принос в лечението на пациентите с коронавирус. Въпреки това ние не намалихме темповете. Ражданията си останаха същите като в предишните години, гинекологичните операции също не намаляха. Най-важното обаче е, че успехите са същите“, заяви доц. д-р Стойков.

НА СЪБИТИЕТО БЕ ОРИСАНО И ПЪРВОТО БЕБЕ ЗА 2021 Г. В ОТДЕЛЕНИЕТО. МАЛКИЯТ ЕМИЛ ЙОРДАНОВ ИЛИЕВ БЕ НАРИЧАН ЗА ЗДРАВЕ, щастие, успехи и благоденствие от зам.-кмета на община Велико Търново Снежана Данева-Иванова и председателя на „Зонта клуб – Велико Търново“ д-р Йорданка Томова. Малкият юнак проплака в 18:58 минути на 1 януари и е първа рожба в семейството на Ангелина Галунска и Йордан Илиев от град Дебелец.

„Пожелавам на всички лекари да бъдат здрави, да бъдат все така всеотдайни към професията, която изпълняват, и малко повече късмет през новата година“, пожела на екипа на АГ отделението бащата на Бебе N 1.

По традиция на Бабинден бе избрана и акушерка на годината. Този път призът отиде в ръцете на Марияна Попова, която има зад гърба си близо четири десетилетия опит. Тя беше избрана след гласуване между всички работещи в отделението.

„В началото, след като завърших, работих две години по разпределение в Стражица. След това с едно малко прекъсване от 1993 до 1996 г., когато бях в Либия, се върнах и продължих да работя тук и досега. На всички колеги, които горят в работата си, мога да пожелая да са здрави, да продължават с желание да работят и много здрави бебета през тази година“, сподели акушерката Попова.

ДОБРОМИР ДОБРЕВ И ДИМИТЪР НИКОЛОВ ГОСТУВАХА НА АГ ОТДЕЛЕНИЕТО В ГОРНА ОРЯХОВИЦА

В ДРУГОТО РОДИЛНО ОТДЕЛЕНИЕ В РЕГИОНА – ТОВА В МБАЛ „СВ. ИВАН РИЛСКИ“, СЪЩО НЕ ПРОПУСНАХА да проведат честване на Бабинден. Вместо обаче празненството да се проведе както досега на етажа на АГ звеното, проявата се случи в зала на първия етаж на здравното заведение, където може да се осигури дистанция и спазване на противоепидемичните мерки. Събитието бе уважено от кмета на инж. Добромир Добрев и председателя на Общинския съвет Димитър Николов.

Въпреки пандемията организаторите се бяха погрижили да се спазят всички обичаи, включително провеждане на литургия от архиерейския наместник отец Антоний и измиване на ръцете на началника на отделението д-р Михаил Милатович. Лекарите и акушерките получиха плакет и цветя за празника и от дамите от Зонта клуб.

„Радостно е, че въпреки тежката отминала година, много бебета проплакаха в нашата болница. Надявам се тази тенденция да се запази и през 2021 г. да се увеличи броят на ражданията. В края на годината получихме финансиране за ремонт на покрива, а живот и здраве – напролет и за цялостен ремонт на детското отделение. Така че продължаваме да инвестираме в МБАЛ и нейната материална база. Имаме разговори със здравния министър, смятам, че нашата болница ще бъде приоритетна за здравеопазването в България“, заяви градоначалникът.

„ВСЕКИ, КОЙТО ДАВА И ПРЪВ ПРЕГРЪЩА ЖИВОТ, Е ЦЕЛУНАТ ОТ ГОСПОД. Неслучайно всички ние сме ви благодарни и ви наричаме „белите ангели”. МБАЛ „Св. Иван Рилски“ от кауза на общинското ръководство и на здравното заведение вече е кауза на всеки един гражданин на нашата и на съседните общини“, сподели Димитър Николов.

„Днес посрещаме този прекрасен празник, който се е чествал официално за пръв път в България точно преди 70 г., при едни необичайни условия. Изминалата година беше изключително трудна за всички нас, наложи се да организираме работата си съобразно пандемията. Дейността на всички отделения пострада. През нашата болница преминаха близо 700 пациенти с COVID инфекция, много от колегите също преболедуваха. Въпреки това едно от малкото отделения, които постигнаха ръст в дейността си – и като брой раждания, и като цялостен обем, е родилното“, коментира управителят на МБАЛ „Св. Иван Рилски“ д-р Иван Иванов.

Общо 22 бебета са се родили от началото на 2021 година в МБАЛ „Св. Иван Рилски“, а за цялата 2020 г. новородените са 320, от които 3 двойки близнаци. За сравнение – през предходната 2019 г. ражданията бяха 272.

Най-едрото бебе, родено през 2020 г. в Горна Оряховица, е с тегло 4650 гр. Най-младата родилка е 14-годишна, а най-възрастната – на 43 г.

Галина ГЕОРГИЕВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *