2107 четения

Въпреки доказателствата съдът попари възможността еднорък музикант да бъде оневинен за убийство

ВКС отхвърли искането на окръжния прокурор за възобновяване на делото за смъртта на Даньо Лудия от Куцина

 

ВЪРХОВНИЯТ КАСАЦИОНЕН СЪД ОТХВЪРЛИ ИСКАНЕТО ЗА ВЪЗОБНОВЯВАНЕ НА ДЕЛОТО ЗА УБИЙСТВОТО НА ЙОРДАН ЙОРДАНОВ – ДАНЬО ЛУДИЯ, ОТ КУЦИНА. Така висшите магистрати отнеха последната надежда на осъдения за него еднорък музикант от същото село Владимир Илиев. Искането за нов процес по случая отпреди десет години направи през миналото лято окръжният прокурор Христо Христов. Той се базира на куп жалби и на новите разкрия на криминалистите от Велико Търново, които бяха направени през 2018 г. Сега Владо е с попарени мечти да бъде оневинен и 12-годишната му присъда да бъде отменена. Преди няколко месеца той бе пуснат предсрочно след 6 г. в затворническото общежитие в Троян. 43-годишният мъж обаче остава с присъдата си и осъден да плати 100 000 лева кръвнина на близките на Лудия. И със съзнанието, че е бил осъден за нещо, което не е извършил, и е бил натопен, за да има изкупителна жертва и фалшиво правосъдие.

КАКВО ЗАЯВИ ВЕДНАГА СЛЕД ОГЛАСЯВАНЕ НА РЕШЕНИЕТО НА ВКС един от неговите защитници адв. Лили Матева: „Тук изминалото време е негативният фактор – две години прокуратурата не направи искане за възобновяване и накрая се оказва, че изследването с полиграф го няма в прокурорската преписка, изчезнало е.

Справедливостта няма цена, а тук държавата не пожела да направи нужното да възстанови честта и доброто име на един невинен човек. Коментара оставям на читателите…”.

ДЕЛОТО ЗА ВЪЗОБНОВЯВАНЕ ПРЕСТОЯ ВЪВ ВКС ОТ 14 СЕПТЕМВРИ М.Г., когато са приети доказателствата на защитата, до 14 януари т.г., когато е произнесено решението за отказа. То е от пет страници и порязва всички предложени за обсъждане доказателства, въз основа на които е можело да има нов процес. Отхвърлени са и полиграфските изследвания, в които съпругата на убития Мария и нейният интимен приятел тогава – Малкълм Райс, признават вина. Днес двамата са съпрузи, имат дете и живеят в Англия. На 13 ноември 2018 г. Райс признава на полиграфа, че е ударил Йордан няколко пъти по главата. След това на 28 ноември 2018 г. се отрича от тези показания пред прокурор, защото полицията ги изтръгнала под натиск и с обещанието, че ако признае убийството, ще получи само „пробация”. На 29 ноември 2018 г. по време на същото ново разследване във Велико Търново Мария отрекла през нощта на 1 ноември 2010 г., когато е убит Йордан, да е виждала Райс в Куцина. Преди това е казала, че той е бил там. Самият англичанин пък се отрича и от друго – ту бил във фаталната нощ във В. Търново, после пък бил в селото. Кое е вярно и кое не, ВКС не коментира, но се базира на факта, че в прокурорския доклад тези полиграфски изследвания ги няма, а и да ги имало, те не били доказателство по НПК. Така на база още няколко отречени показания върховните съдии отказват възобновяване на случая.

 

ИСТОРИЯТА НАКРАТКО

 

ПРЕДИ ПОВЕЧЕ ОТ 10 ГОДИНИ ЗАРАДИ ВЪПРОСНИЯ СЛУЧАЙ БЯХА АРЕСТУВАНИ 15 ДУШИ, НО НАКРАЯ ЗА ВИНОВЕН БЕ ОБЯВЕН ВЛАДО, който е приятел на жертвата. После мъжът с протеза на лявата ръка бе веднъж оправдан от търновския съд и после осъден на 12 г. решетки и да плати 240 000 лв. кръвнина на близките на убития. Парите после бяха намалени на 100 000 лева. Веднага след извършеното злодеяние никой от Куцина не вярваше, че едноръкият музикант Владо е убил Йордан, с когото са били приятели. Въпреки това той бе държан 100 дни в ареста, а после пуснат под домашен арест. После започна съдебната сага, която свърши през 2014 г. Всъщност Владимир Илиев в началото бе оправдан от Окръжния съд. След това Апелативният съд му даде 12 г., присъдата бе потвърдена от ВКС. По време на делата обаче оръжието на престъплението така и не бе намерено. Предполага се, че е дървен кол, тухла или цепеница. ДНК експертиза показа, че по дрехите и тялото на Владо няма нито едно петно кръв. Бяха намерени влакна, които се оказаха от растителен произход, следи от жертвата нямаше и под ноктите на „злодея“ с една ръка. Нямаше твърдение и заключение на вещи лица, че мъжът е можел с една ръка да убие от бой с твърд предмет Лудия, който пък се оказа, че е бил пиян, но не толкова, че да не може да се защитава.

Самопризнанията на Владимир Илиев, дадени пред полицията веднага след ареста му на 2 ноември 2010 г., били направени под заплаха и лъжливи обещания, че ще си тръгне след над 10 часа престой, и то след изопачаване на фактите, че Лудия е подал жалба против Владо за побой. Те не са били направени пред съдия, което би потвърдило тяхната достоверност. Цялото обвинение за убийството на 54-годишния сприхав мъж от Куцина бе съшито с бели конци.

ВЕРСИЯТА БЕ, ЧЕ СЛЕД ПОЧЕРПКА В ЕДНА И СЪЩА КРЪЧМА В СЕЛОТО ЕДНОРЪКИЯТ ВЛАДО ПРЕБИЛ ДО СМЪРТ ЙОРДАН ЗАРАДИ ДЪЛГ ОТ 90 ЛВ. Тялото бе открито вечерта на 1 ноември 2010 г. в локва кръв на улицата пред жилището му. В яростта си малко по-рано Владимир започнал да млати с все сила жертвата си с твърд предмет с едната си ръка. След като Йордан спрял да мърда, по-младият се прибрал и си легнал да спи, твърди обвинението. Владо е техник и често е изцапан с масла. Така било и във фаталната сутрин, когато отишла полиция. Владо заявил, че дори не знаел, че Лудия е мъртъв. Независимо че оръдието на убийството не е намерено въобще, той е обвинен и изправен на съд.

Нещастията сякаш преследват Владимир Илиев от години. През 2004 г. при катастрофа била премазана лявата му ръка. Пет момчета от Куцина се връщали от сеч на дърва в Еленския Балкан, когато между Миндя и Елена шофьор навлязъл в насрещната лента и ударил техния автомобил. Владо бил на мястото зад шофьора и лявата му ръка била премазана в колонката. Наложило се да я ампутират и да сложат протеза. Взема социална пенсия от 120 лв. и половината дава за лекарства, защото има безвкусен диабет. Не е женен и няма деца. Свири на йоника и го правел и в затвора при възможност, а там го ползвали за общ работник.

Нели СУКОВА

Сн. архив

Един коментар за “Въпреки доказателствата съдът попари възможността еднорък музикант да бъде оневинен за убийство

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *