Готик кралицата от Велико Търново Пламена Челаврова майстори бижута и прави конкурси за красота

ТАЙНСТВЕН, РАЗЛИЧЕН, АРТИСТИЧЕН, АРИСТОКРАТИЧЕН, РОМАНТИЧЕН, МНОГО ЖЕНСТВЕН, ПОВЕЧЕ МЪЛЧАЛИВ И ЗАГЛЕДАН НАВЪТРЕ Е ГОТИК СВЕТЪТ, В КОЙТО ПЛАМЕНА ЧЕЛАВРОВА СЕ ЧУВСТВА СИЛНА И ЩАСТЛИВА ВЕЧЕ 20 ГОДИНИ. Младата великотърновка признава, че това е свят за смели хора, защото, да живееш с етикета „мрачен“, не е лесно. А и се изисква постоянство, докато приемеш в себе си цялата енергия и философия на този стил.

„Знаеш ли, в началото повече ми правеше впечатление реакцията на хората. Опитвах се да обяснявам, че „мрачен“ не е синоним на страх, агресия или омраза. Че когато човек се облича предимно в черно, не е непременно демон в душата си. После спрях да се оправдавам за начина, по който живея, защото готик стилът за мен е уютно убежище. Чувствам се добре и понякога нося силен грим, защото той е по-артистичен“, казва Плами, която е магистър по славянска филология с полски език и педагогика. Избрала е обаче да прави изкуство – рисува по дрехи, майстори бижута и аксесоари, занимава се с графичен дизайн и с фотография. Присъства активно в онлайн общности, които разпространяват философията на готик стила по света.

Плами била едва на 8 – 9 години, когато започнала да се учи да разбира готик културата. Брат й, който тогава бил тийнейджър, слушал готик рок и метал и Плами бързо свикнала с енергията на тази музика. Стилът започнал да й влиза под кожата, станал разбираем за нея и се превърнал в страст. „Започнах да търся елементи, които да ми напомнят готик стила около мен, откривах ги, усещах се в синхрон на тази атмосфера. Разглеждах по-мрачни картинки, книжки, списания, с времето ми хареса и тежката музика и някак естествено, дойде моментът, в който се запознах със себеподобни“, усмихва се Плам. И признава, че черният цвят наистина преобладава в тоалетите й, макар често да го съчетава с червено, лилаво, синьо. „Всички хора знаят, че цветовете си имат символика и енергия. Черният цвят е защита, той установява граници, а аз безрезервно вярвам, че всеки човек заслужава да има своите граници. Затова и уважавам тези, които отстояват границите си и уважават моите. А и черният цвят можеш да го съчетаеш с всички останали, точно както и белият“, казва Плами, която с годините е разбрала, че е невъзможно човек да бъде възприет изцяло. Никой не се разкрива докрай, защото всеки си има своя история и своя тайна. И защото всеки има нужда да открие онова място, където се чувства и уединен, и защитен. Затова и тайнствеността на готик културата привлякла Плам Челаврова.

Мракът е просто нарицателно, определение, което незапознатите с готик културата наричат „света на Пламена”. „Думата „мрак“ означава липса на светлина и това е само визуално. Всъщност хората, с които аз ежедневно контактувам, са щастливи хора. Представата, че ние сме мрачни, агресивни и постоянно гневни, изобщо не е вярна. Мрачни, агресивни и ядосани могат да бъдат всички хора, дори и тези, които всеки ден се обличат в бяло. Когато говоря за мрака в моята култура, имам предвид нежеланието ми да стоя постоянно в светлината на прожекторите. Обичам уединените места, пространството зад кулисите, не сцената. Съзнавам, че има някакво противоречие, защото когато сме облечени и гримирани точно според стандартите на готик културата, ние сме достатъчно забележими, но аз не искам да крещя и целта ми не е да ме следват. Искам просто да ме разбират“, казва Плами.

„ПЛАМЕНДУРА АРТ“ СЕ НАРИЧА МАРКАТА НА ПЛАМИ, В КОЯТО ТЯ ПРЕДСТАВЯ СВОИТЕ РЪЧНО ИЗРАБОТЕНИ БИЖУТА. Прави ги от плат и полимерна глина. Започнала да майстори бижута преди четири години, а конкретният повод бил рожденият ден на нейна приятелка. Плами се затруднявала да й избере интересен подарък и решила да й направи нещо сама. Така се родило първото й бижу – лилава луна, по средата с прилепче с разперени криле. Подаръкът предизвикал истински възторг у рожденичката и първото бижу дало начало на първата колекция с марката „Пламендура арт“. „В началото работех с плат. За да стане по-твърд и да стои красиво, го боядисвах с черна акрилна боя от двете страни. След това беше вече лесно да рисувам по него и да го изрязвам в различни форми. От две години обаче съм се пристрастила към полимерната глина. Когато й опознах душата, започнах да правя и статуетки“, разказва Плам. Напоследък все по-често се занимава с това да превръща готови висулки в уникални бижута. Купува ги готови и започва да ги променя и доукрасява с панделки, дантела, камъни и различни цветове. Стилът им не е само готик, а често е по-скоро фентъзи, затова и бижутата на Плами са подходящи и за сватби, и за бални вечери.

Когато не майстори бижута, Пламена рисува върху тениски и създава музика. Допреди няколко години тя била част от алтернатив готик метъл бандата Lake Of Flames („Езеро от пламъци”). Групата има издаден един демоалбум и няколко EP-та, както и един музикален видеоклип, сниман през 2014 г. Сега групата е по-скоро дуо, но Плам няма намерение да се отказва от музиката.

Освен това тя се занимава и с моделство. Снима за европейски марки, които изпращат своите бижута на търновката. Тя се снима с тях, рекламира ги в онлайн мрежите и общностите, които се интересуват от готик стила. А бижутата са често във викингски стил, разказват мигове от славянската митология и от северната скандинавска митология, все дълбоки мистични тематики.

ЗА ДА ПОПУЛЯРИЗИРА ГОТИК КУЛТУРАТА В БЪЛГАРИЯ, ПРЕЗ 2011 Г. ТЯ И ГРУПА ПРИЯТЕЛИ ОСНОВАЛИ АРТИСТИЧНАТА ОРГАНИЗАЦИЯ BULGARIAN GOTHIC GIRLS (БЪЛГАРСКИ ГОТИК МОМИЧЕТА). Идеята била общността да събира дизайнери на ръчно изработени бижута, на рисуван текстил, художници, скулптори, графични дизайнери, програмисти, музиканти, модели… Няколко години дейността се разпростира в цял свят – World Gothic Models (Световни готик модели) и пламенната търновка е централната фигура в нея.

Много скоро предстои Плам да даде старт на поредния конкурс за красота „Готик куин“ (Goth Queen). Състезанието е за дами от всякакви възрасти, които обичат и познават тази култура и трябва да представят себе си в нея. „Нужно е да изпратят своя снимка. Условието е фотографията да е естетически издържана, да представя стила на дамата по възможно най-добрия начин. Трябва да е качествена снимка, добре да се виждат лицето на модела, дрехата, гримът и атмосферата“, обяснява Плам.

Конкурсът е интернационален и мащабен, случва се всяка година, като е един от трите конкурса през годината. А наградите за победителите винаги са осигурени от световноизвестни артисти от готик културата. Като например от британката Ан Стоукс, която е една от най-големите илюстраторки и артисти като цяло в този свят. Спонсор за първото място на предстоящия конкурс ще бъде екипът, който стои зад готик марката „Синистер“ (Sinister Gothic). Победителката ще получи изящна готик рокля в черно и лилаво с корсет, дантели и цветя. Бижутата към този красив тоалет ще бъдат дело на Плам Челаврова.

„Няколко пъти съм опитвала да бъда друга, но се оказва труден експеримент, защото вече не съм себе си. Зная, че начина, по който съм избрала да живея, няма да се харесва на всекиго, но не искам да се свивам и смалявам, за да стана удобна за техните мерки. Приемам и дрехите, и грима като средство за себеизразяване. Така както обичам да нося рокля с корсет и дантели, така обичам да се обличам и с клин и обувки с платформа. В ежедневието си не нося тежък грим, но когато отивам на парти с приятели от моята общност, се превръщам в готик кралица като всички останали момичета в компанията ни “, усмихва се Плам.

Сашка АЛЕКСАНДРОВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.