4261 четения

Семейство юристи са сред най-изкусните производители на вино в Еленския Балкан

 

Заради пандемията продажбите на вино във Великотърновска област са намалели с близо 80%

 

ЗА ПЪРВА ГОДИНА ВЪВ ВИНАРСКАТА ИЗБА В ЕЛЕНСКОТО СЕЛО МАРЯН НЕ ПРАЗНУВАХА С ДЕГУСТАЦИЯ И ПРАЗНИЧНА ПРОГРАМА ТРИФОН ЗАРЕЗАН. Заради пандемията собствениците – семейство Иванови, вдигнаха наздравици само в тесен семеен кръг. Бутиковата винарна в полите на Еленския Балкан има вече 11-годишна история. Светла и Илия Иванови по професия са юристи, живеят в София, от дълги години са запалени почитатели на гроздовия еликсир. Избрали да направят винарска изба в Еленския край, който е с традиции във винопроизводството и откъдето са родовите корени на Светла.

„Избрахме това място, тъй като моят род е тясно свързан с региона. Искахме да продължим това, което хората са правили през вековете! Един от основните източници на доходи за еленчани е бил точно отглеждането на лозя и правенето на вино”, споделя Светла Иванова.

Тя изтъква, че доказателство за този занаят е, че във всяка къща в Марян, в която навремето е имало грамадни бъчви, хората са правели вино не само за собствени нужди. Приготвяли са гроздов еликсир в по-големи количества и са го заменяли срещу вълна от котленските производители.

Преди да се захванат с винарство, двамата прависти първоначално две години изучавали тънкостите на производството.

В БУТИКОВАТА ИЗБА СЕ ПРОИЗВЕЖДАТ БЕЛИ, ЧЕРВЕНИ ВИНА И РОЗЕ. ДЕЛЪТ НА ЧЕРВЕНОТО ВИНО Е 50% ОТ ПРОДУКЦИЯТА, ОСТАНАЛИТЕ СА БЕЛИТЕ СОРТОВЕ И РОЗЕТО. Собствениците много държат обаче в тяхната колекция да има вина от стари местни български сортове.

„Убедени сме, че когато произвеждаме вино в България, е редно да се обърнем към сортовете, които са родни и са ползвани от хилядолетия. „Димят” е изключително благодатен сорт, неговото грозде може да се използва за директна консумация, но от него се получават много елегантни и запомнящи се вина. „Димят” може да се направи без контакт с дървесина или с минимален контакт, което запазва приятната свежест на виното и неговия характерен цветист аромат”, подчертават двамата производители.

Светла Иванова допълва, че „Мавруд” е много разпознаваем като местен сорт за България, гледал се е на много места.

„Като всеки сорт, характерен за нашия регион, има нужда от повече слънчево греене. Виното, което се получава от мавруд, е елегантно, със земни аромати на шума, с много приятно тяло, отлична киселинност и потенциал за отлежаване дълго време в бутилки”, изтъква Илия Иванов.

За повече от десетилетие семейство Иванови вече са овладели тънкостите на винопроизводството. Казват, че процесът е дълъг и трудоемък и се изискват много технологична дисциплина и грижи.

„Производството на вино иска пълно спазване на технологична дисциплина, много внимание и грижи не само от смачкването, преработката и ферментацията, а после при отлежаването, при съхранението.

Както на всички винопроизводители, чиято продукция с най-голям дял се реализира в сферата на туризма, и на семейство Иванови пандемията от коронавирус нанесла сериозни икономически щети.

„За съжаление, това влияе зле на всички икономически субекти, особено на нас, които сме свързани с ресторанти, хотели, с туристическия бизнес. През първия етап на карантината имахме спад на продажбите от 70 – 80%, в момента понижението е от 40 – 50%. Наложи се да се преориентираме, да се наблегне на магазините, тъй като ресторантите са затворени. Престанахме да правим дегустации в избата”, разкриват изкусните винари.

Годишно капацитетът на избата е около 50 000 бутилки вино. Но през миналата година те направили по-скромна кампания, произвели по-малко вино на база прогнози за по-слаба реализация. Винопроизводителите споделят още, че отложили за по-добри времена инвестициите в технологично оборудване.

„Онлайн продажби имаме не много, но така или иначе този вид търговия се наложи и се превърна в един от начините за пазаруване”, допълва Илия Иванов.

„За съжаление, се отразява негативно и на една традиция, която бяхме поставили – всяка година, на празника на лозаря Трифон Зарезан, имахме фолклорни състави, идваха хора от региона, първоначално го правихме в избата, две години по-късно започнахме да го правим в читалището, ставаше чудесен празник, който тази година ще пропуснем, но ще се опитаме да компенсираме през лятото, ако дотогава обстановката се подобри”, казват семейство Иванови с надежда пандемията да отмине скоро и отново да възстановят производството на вино в пълен обем, също и празниците, и дегустациите за почитателите на гроздовия еликсир.

Веселина АНГЕЛОВА

Сн. авторът

Един коментар за “Семейство юристи са сред най-изкусните производители на вино в Еленския Балкан

  • 15.02.2021 в 12:34
    Permalink

    „Иван Александър“ на Марян – мноооооого добро вино!

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *