Горещи новиниПолитика

Съветниците от „БСП за България”, АБВ, „Движение 21“: „Бюджет 2021 г. на Велико Търново е бюджет на фойерверките“

Групата няма да подкрепи най-важния документ на старата столица

СЪВЕТНИЦИТЕ ОТ МЕСТНАТА КОАЛИЦИЯ „БСП ЗА БЪЛГАРИЯ”, АБВ И „ДВИЖЕНИЕ 21“ НЯМА ДА ПОДКРЕПЯТ БЮДЖЕТА НА ВЕЛИКО ТЪРНОВО ЗА 2021 Г., независимо че е рекордно висок. След подробния анализ, който те са направили на цифрите и идеите за тяхното изразходване, съветниците са категорични, че това е може би най-лошият бюджет на старата столица от години и го характеризират като „бюджет на фойерверките”.

„Проектобюджетът за 2021 г. възлиза на малко над 112 855 000 лв. Делегираните дейности са приблизително 68 млн. лв., от които за капиталови разходи има милион и половина. Истината е, че Община Велико Търново едва връзва двата края по отношение на предвидените разходи с два основни приходоизточника. Единият са т.нар. „преходни остатъци”, които са почти 21 млн. лв., и увеличената държавна субсидия за образование с близо 6 млн. лв., за социални дейности с 2 млн. лв. и за здравеопазване с 1 млн. лв.“, коментира Стефан Антонов. МЕСТНИТЕ ПРИХОДИ СА ЗАНИЖЕНИ БЕЗ ОСНОВАНИЕ С БЛИЗО 2 МЛН. ЛВ. И ОТТАМ ПРОИЗТИЧАТ ДИСБАЛАНСИ В РАЗХОДИТЕ ЗА МЕСТНИ ДЕЙНОСТИ, убедени са още съветниците от групата. И дават пример с разходите по обществени поръчки за поддържане на уличното осветление, които се увеличават с 86 хил. лв. при монтирани едва 52 нови осветителни тела. В същото време се свиват разходите, например за пенсионерските клубове, намаляват с над 400 000 лв. и парите за култура. Съветниците са категорични, че все повече се задълбочава и проблемът с таксата битови отпадъци. И това е очевидно в проектобюджета, където с бюджетната прогноза се предвижда от 1 януари 2022 г. шоково увеличение на такса битови отпадъци с над 2 млн. лв.

„Безпрецедентната активност на гражданите при обсъждане на проекта за бюджет 2021 г. и поставените десетки проблеми са ясна индикация за разминаване между потребностите на великотърновци и резултатите от дейността на Общинската администрация“, заяви още г-н Антонов.

„Обичаме да наричаме с имена бюджетите на България, спокойно можем да запомним този най-важен документ на Велико Търново като „бюджет на фойерверките”. Не може да заложиш в бюджета 50 000 лв. повече за приюта за бездомни кучета и да отрежеш 300 000 лв. от пенсионерските клубове. Няма да подкрепим документ, в който по-важни се оказват кучетата“, заяви и Стоян Витанов.

Сашка АЛЕКСАНДРОВА

4 thoughts on “Съветниците от „БСП за България”, АБВ, „Движение 21“: „Бюджет 2021 г. на Велико Търново е бюджет на фойерверките“

 • Кученцата с нищо не са виновни че някои хора прекаляват с Мерцедесите и Ламборджинитата. На ей такива трябва да им се намалят държавните поръчки, не на пенсионери и кученца нищожните бюджети.

  Като видя да връщат неправомерно взетите пари може и да им повярвам

  Отговор
 • И във ВТУ е така. Ректорът Бонджолов готви тайна заповед за увеличаване на добавките на ректорското и деканските ръководства с по неколко стотин лева на калпак. В ковид криза когато другите Университети нулират или намаляват добавките за длъжност във ВТУ се прави точно обратното. Храбро по пътя на Легкоступ.

  Отговор
 • Все отбор юнаци 🙂 Бесепистите имат интерес населението да мизерства, за да могат свободно да обвиняват правителството и да заграбят властта в полза на олигарсите!

  Отговор
 • Шумкари. Като от снимките в нашите учебници.

  Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *