Водещи новиниОбщество

Професионален боксьор прави един от най-големите соларни паркове

Петър Бангеев, наричан и „Кучето от Разлог“, ще произвежда близо 5 хил. киловата на час ток от слънцето в Павликени

 

ЕДИН ОТ НАЙ-ГОЛЕМИТЕ СОЛАРНИ ПАРКОВЕ В РЕГИОНА ПРАВИ ИЗВЕСТНИЯТ БОКСЬОР ПЕТЪР БАНГЕЕВ В ПАВЛИКЕНИ. Инсталацията, която замисля, е с огромен капацитет и на час ще произвежда близо 5 хил. киловатчаса еленергия от слънцето. Проектът е със зелена светлина от местната администрация и ще носи добри приходи от данъци и такси и на общината и ще отвори работни места. „Разговаряли сме няколко пъти с инвеститора. Инвестиционното му намерение е добро, защото решава и екологичен казус, тъй като имотът, който ще ползва, бе превърнат в нерегламентирано сметище. Теренът стоеше неизползваем, но сега вече ще носи приходи и за общинския бюджет“, коментира кметът инж. Емануил Манолов.

Бангеев е виден спортен деятел, професионален боксьор и треньор. Според спортни издания на профиринга е бил известен и с прозвището „Кучето от Разлог“.

СОЛАРНИЯТ МУ ПАРК ЩЕ СЕ НАМИРА НА  МЯСТОТО НА БИВШ ЦЕХ ЗА БЕТОННИ ТРЪБИ В БЛИЗОСТ ДО ГРАДСКИЯ СТАДИОН В ПАВЛИКЕНИ. Ще се простира на терен от над 70 дка, с възможност за увеличение на мощностите. Първоначалният капацитет на фотоволтаичната централа ще е 4935 киловатчаса, сочи спецификацията на проекта. Тя ще е най-голямата в общината и втора по мощност след тези в Самоводене и Златарица. Засилен интерес към изграждане на фотоволтаични системи през 2020 г. отчитат експертите от почти всички кметства във Великотърновска област. В община Г. Оряховица например, за 2019 г. те са били само 3, а през изминалата година са издадени 23 разрешения за изграждане на фотоволтаици.

УВЕЛИЧАВАТ СЕ ПРОЕКТИТЕ ЗА ИЗГРАЖДАНЕ НА ИНСТАЛАЦИИ, КОИТО ПРОИЗВЕЖДАТ ТОК, ВЪРХУ ПОКРИВИ НА ЧАСТНИ, ФИРМЕНИ И ОБЩЕСТВЕНИ СГРАДИ. Инсталациите правят обектите енергийно независими и същевременно носят доходи на собствениците си, които продават излишната енергия на Националната електрическа компания. Един от последните одобрени проекти в региона е на фирмата „Яневи мениджмънт консулт“. Тя изгражда покривна фотоволтаична централа, част от която ще се намира върху жилищна сграда и ще е с капацитет от 30 киловата на час.

Фотоволтаичната инсталация се състои от 100 панела, свързани в инвертор. Десет от панелите ще бъдат монтирани на покрива на съществуващата жилищна сграда в свищовското село Драгомирово, а деветдесет – на земята в прилежащия терен. Присъединяването към електроразпределителната мрежа ще се осъществи съгласно сключен договор с електроразпределителното дружество.

ДРУГИЯТ АКТУАЛЕН ПРОЕКТ Е НА ЕДНА ОТ НАЙ-ГОЛЕМИТЕ КОМПАНИИ В РЕГИОНА – „ЗАХАРНИ ЗАВОДИ“ – ГОРНА ОРЯХОВИЦА. Комбинатът работи в момента по изграждането на собствена соларна електроцентрала, която ще осигурява по 1000 киловата еленергия от слънцето. Проектът в момента се съгласува с Община Горна Оряховица и РИОСВ – Велико Търново.

Дружеството планира разполагането на 3564 монокристални фотоволтаични модула, които ще бъдат монтирани върху статични конструкции на покривите на сградите. На първия етап ще се монтират панели с мощност от 320 киловата на час на територията на завода върху площ от почти 50 дка. Планирани са още три етапа за изграждане на модули, включително и върху покривите на производствените и административните сгради.

ДОБИВАНИЯТ ОТ СЛЪНЦЕТО ТОК ЩЕ СЕ ИЗПОЛЗВА ИЗЦЯЛО ЗА СОБСТВЕНИ НУЖДИ НА КОМПАНИЯТА, като проектът дава възможност за продажба на излишните количества.

Комбинатът притежава и собствена топлоелектрическа централа, изградена през далечната 1960 г. Мощността на теца е 12 мегаватчаса, но разходите по производството са в пъти повече от тези на фотоволтаиците.

Стилян НАЙДЕНОВ

Снимката е илюстративна

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *