У нас

Кои са били най-опасните продукти за 2020г.

България е на второ място в системата Safety Gate по последващи действия през изминалата година

Най-опасните продукти за 2020 г. са били маски и дезинфектанти, сигнализира системата за бързо реагиране на Европейския съюз.

Това става ясно от годишния доклад на Safety Gate – системата за бързо предупреждение на ЕС за опасни потребителски продукти, подпомагаща изтеглянето на опасни нехранителни продукти от пазара.
9% от всички сигнали, събрани през 2020 г., се отнасят до продукти, свързани с Covid-19: хигиенни маски, които би трябвало да предпазват, но не го правят, дезинфектанти, съдържащи токсични химикали – например метанол, който може да доведе до слепота или дори смърт при поглъщане, или UV дезинфектанти,  причиняващи дразнене на кожата.

След началото на пандемията се обръща много сериозно внимание на групи стоки, касаещи личната защита, потвърди пред БНР Димитър Маргаритов, председател на Комисията за защита на потребителите. Той даде пример със спирт за горене, който е бил предлаган като дезинфектант или предлагане на хипноза с психологически ефект, който би довел да предпазване от коронавирус.

istock

Имало е конкретни случаи, в които след уведомление на Агенция „Митници“ е бил спиран вносът на лични предпазни средства, поясни Маргаритов.

По думите му има добро взаимодействие и с Държавната агенция за метрологичен и технически надзор.

Когато на нашия пазар е установена стока, която представлява опасност, се подава нотификация. За миналата година България е на второ място в системата Safety Gate по последващи действия, посочи Димитър Маргаритов и определи това като добра активност.

Комисията за защита на потребителите е публикувала изследване на Европейската комисия с препоръки към желаещите да си изработят лични предпазни средства в домашни условия, съобщи още Маргаритов. „На кои материали да обръщат внимание, кои материали да избягват, по какъв начин да подходят при изработването.“

Източник: паритени.бг

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *