Водещи новиниТемида

Съдът отне от телефонни измамници 130 000 лв. незаконно имане, 10 г. обикаляли Европа, без да работят

Фамилията имала коли за по 70 000 лв., но от 2007 г. доказала само 16 000 лв. от доходи

 

ОКРЪЖНИЯТ СЪД УВАЖИ ИСК НА КОМИСИЯТА ЗА АНТИКОРУПЦИЯ и отне в полза на държавата близо 130 000 лева от семейство ало измамници от Търновско. Още през 2018 г. в КПКОНПИ е образувано производство за отнемане в полза на държавата на незаконно придобито имущество въз основа на постъпила информация, че две години по-рано И. А. е привлечен като обвиняем за това, че чрез телефонна измама целял да набави за себе си и за неустановено лице имотна облага.

ПРОВЕРКАТА НА КОМИСИЯТА ЗАПОЧНАЛА ЗА 10 ГОДИНИ НАЗАД – в периода от 2007 г. до 2017 г. Семейството с две деца нямало никакви доказани трудови доходи, но живеело в лукс. Мъжът и жената често пътували до Франция, Италия и Швейцария с автобус. Въпреки усилията на държавата обаче не е изяснено какво точно са вършили там. Но винаги се връщали със скъпи коли и доста пари, с които издържали двете си невръстни деца. В един от случаите у нас бил вкаран автомобил, придобит за 35 000 евро, за който не са показани документи за редовен внос. По същия начин проверяващите открили и други мерцедеси, ползвани от семейството и после препродавани без документи. Съпругата С. М. получавала след завръщане от чужбина пари по банков пък от трети лица, но основанието за преводите така и не било установено. По искане на КОНПИ ОД на МВР – Велико Търново, установява, че по отношение на съпрузите И. А. и С. М. има записи на данни за преминавания през ГКПП. Поради обстоятелството, че не може да се установи точно в коя европейска държава са били, като основа за изчисление е взет средният разход за всички държави в Европейския съюз, който възлиза на 15 194 евро на година.

ЗА 10 ГОДИНИ Е УСТАНОВЕНО несъответствие между приходи и разходи в размер на 229 785 лв. Комисията иска отнемане на 128 295 лева след извършване на няколко съдебно-икономически експертизи по делото. Справките показват още, че И. А. е осъждан многократно за различни престъпления. Общият разход за издръжка и задгранични пътувания според заключението на вещите лица възлиза на 107 604 лв. за 10 години. В същото време доказаните доходи, приходи или източници на финансиране за същия период са… 16 805 лв.

СЛЕД ЦЯЛАТА ОГРОМНА И ДЪЛГА ПРОВЕРКА СЪДЪТ ОТНЕМА в полза на държавата от И. А. 45 492 лв., представляваща остатъка от пазарната стойност към датата на отчуждаване на лек автомобил, марка „Мерцедес”, сумата в размер на 62 850 лв., представляваща пазарната стойност към датата на отчуждаване на втори лек автомобил от същата марка.

От съпругата С. М. се отнемат… 195 лв., постъпили от трето лице чрез система за междубанкови разплащания, 17 576 лв., представляваща част от пазарната стойност към датата на отчуждаване на лек автомобил, марка „Мерцедес”.

И. А. е осъден да заплати държавна такса за водене на делото в полза на бюджета на съдебната власт от 4333 лв., а съпругата е осъдена да плати 710 лева. Двамата трябва да заплатят на Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобито имущество (КПКОНПИ) разноски по делото в размер на 5613 лв.

Нели СУКОВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *