Изложбата „Кирило-Методиевски мотиви върху словашки пощенски марки“ гостува във Велико Търново

Експозицията е подредена във фоайето на общината и ще бъде на разположение на великотърновци и гостите на града до края на настоящата седмица – 4 юни включително.

Изложбата бе открита от заместник-кмета на Велико Търново Снежана Данева-Иванова и посланика на Словашката република в България Н. Пр. Мануел Корчек.

Подредените пана представят периода на пристигането на светите братя Кирил и Методий на територията на днешна Словакия, на историята на Великоморавия и началото на християнството в Словакия. Темите са артистично изобразени върху пощенските марки. Подготовката на експозицията е на посолството на Словашката република в София в сътрудничество със Словашките пощи и Пощенския музей в град Банска Бистрица.

Снежана Данева-Иванова и посланик Мануел Корчек обсъдиха възможностите за засилване на контактите и двустранното българо-словашко партньорство през призмата на градовете, образователните институции, културата и културните събития, инвестициите и бизнеса.

Една от темите по време на срещата бе свързана с добрия опит и практики на Община Велико Търново при управлението на европейските проекти и целесъобразните инвестиции на средства в инфраструктура, образование, социални дейности, култура и туризъм и др.

Дипломатът прояви интерес и към мерките за енергийна ефективност – към програмата за саниране, която се приема много добре от хората. Снежана Данева-Иванова посочи, че през последните години това е било водещ приоритет и на национално ниво от последното редовно избрано правителство и на местно – от страна на общината. В резултат с нова визия и в отлично състояние във Велико Търново са десетки ремонтирани жилищни сгради, училища, детски градини и др.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *