Д-р Валентин Точков събра на педиатрична конференция 200 медици в Арбанаси

 

ПРИ ГОЛЯМ ИНТЕРЕС ПРЕМИНА ШЕСТАТА НАЦИОНАЛНА КОНФЕРЕНЦИЯ ПО ДЕТСКИ БОЛЕСТИ, КОЯТО СЕ ПРОВЕДЕ ОТ ПЕТЪК ДО НЕДЕЛЯ В АРБАНАСИ. Събитието се организира от Отделението по педиатрия на МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов“ в лицето на началника на структурата д-р Валентин Точков, Медицинския университет в Плевен и с участие на всички останали медицински вузове в страната. На форума присъстваха около 200 лекари, като специално внимание беше отделено на лечението на коронавирусната инфекция при най-малките пациенти.

„Темата на конференцията е „От симптома към диагнозата“. Разглеждаме всички случаи в областта на неврологията, пулмологията, хирургията, кардиологията, неонатологията и т.н., като има модулни лекции“, обясни д-р Точков.

Той самият изнесе презентация относно приложението на муколитиците в детска възраст, прилагани при заболявания на дихателните пътища. Медикът изтъкна, че в повереното му отделение вече са натрупали опит в лечението на малчугани с COVID-19.

„За радост, при децата заразата протича по-леко и нямаме случаи на починали малки пациенти. Лекувахме бебе на 2 месеца, което бе развило пневмония в резултат на коронавируса, както и по-големи деца, но всички ги изписахме клинично здрави“, подчерта специалистът.

По думите му родителите следва задължително да потърсят медицинска помощ, в случай че наследниците им се окажат с положителен тест за коронавирус, а не да предприемат самолечение.

Сред интересните теми в събитието бяха „Алергични заболявания при деца“, „Неблагоприятните ефекти на антибиотичната терапия“, „Кардиомиопатии при деца“ и т.н. Форумът бе уважен от проф. Иван Литвенко, проф. Анна Кънева, проф. Боряна Слънчева, проф. Петко Минчев и други.

Конференцията се състоя при стриктно спазване на противоепидемични мерки.

Галина ГЕОРГИЕВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *