Първи случай на индийския вариант на COVID-19 у нас

Проба на заразен с COVID-19 пациент от Плевен е установена като индийски вариант „делта“. Това съобщиха от Центъра по заразни и паразитни болести (ЦЗПБ).

Според СЗО B.1.617.2 преди наричан още „Индийски вариант“,понастоящем се дефинира като „Вариант на безпокойство“.

Проба от временно пребиваващ в страната пациент изпратена от УМБАЛ „Д-р Георги Странски“ – Плевен на 21 април 2021 бе секвенирана в НЦЗПБ на 5 май. Проведения тгеномен анализ посредством официално възприетите филогенетични инструменти (Nextclade, Covidex и Pango lineage), не показа принадлежност към познатите генетични линии (тогава класифициранаи докладвана като B.1.1). След депозирането й в международната генна банка GISAID и повторен филогенетичен анализ, проведен през месец юни, се установи, че секвенцията се класифицира като „Вариант на безпокойство“ B.1.617.2 (делта).

Пациентът е мъж във възрастовата група 20 –30 години от град Плевен. Изследван е в спешното отделение на УМБАЛ „Д-р Георги Странски“ – Плевен с оплаквания от болки в гърдите, повишена температура и кашлица. Диагностициран е с COVID-19 и оставен за домашно лечение, без необходимост от хоспитализация. Не е декларирал пътуване в чужбина.

През април и май от област Плевен са секвенирани общо 34 проби, в които не е открит друг случай на B.1.617.2 (делта).

Източник: Дарикнюз

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *