Осъдиха строителни предприемачи да върнат 150 000 евро с лихвите на чужденци за два апартамента във Велико Търново

Служител на Световната банка и софтуерен инженер от Швеция измамени от имотна мафия със 155 771 евро

 

Апелативният съд във Велико Търново отмени решение на Окръжния съд от февруари тази година и постанови семейство строителни предприемачи да върнат общо 150 000 евро на чужденци, които броили сумата за два апартамента в старата столица, но така и не станали собственици. Магистратите са отсъдили виновните лица да изплатят на потърпевшите взети 123 000 евро заедно с начислената лихва от 27 000 евро. Около 30 000 евро от инвестираната сума не е уважена от Апелативния съд, защото ищците не успели да представят оправдателни документи за нея. Становището подлежи на обжалване в едномесечен срок пред ВКС.

Служителят на Световната банка и бивш ръководител в правителството на Швеция и на ООН Пер Ридън и Фабиан Холмберг – посланик на Швеция в Етиопия и софтуерен инженер, станали жертва на имотната мафия във Велико Търново. Потърпевшите описали машинациите на двамата предприемачи в пространна жалба до главния прокурор, до посолството на Швеция в България и до Висшия съдебен съвет. Те настояват да се потърси отговорност на извършителите на измамата, както и да бъде ревизирано решение на Окръжния съд във Велико Търново, което е в полза на търговците на жилища, което обжалвали пред апелативната инстанция.

Сагата е отпреди 10 години, когато Пер Ридън и доведеният му син търсели възможности за инвестиции в недвижими имоти у нас.

Както „Борба“ вече писа, за няколко години те налели във въпросната банкова сметка 155 771 евро и след като не се сдобили с жилищата, уведомили предприемачите, че прекратяват договора с тях за инвестирането в недвижими имоти и че искат да им възстановят преведените средства. Чужденците не си получили парите, извършили собствена проверка и установили, че междувременно „Алфа банк“, в която депозирали стредства, е слята с „Юробанк България“ АД, общата сметка е закрита, а авоарите са прехвърлени в нова сметка на двамата строителни бизнесмени.

Първата съдебна инстанция се произнесе в полза на търговците на имоти, но Апелативният съд сега отмени решението.

Веселина АНГЕЛОВА

3 thoughts on “Осъдиха строителни предприемачи да върнат 150 000 евро с лихвите на чужденци за два апартамента във Велико Търново

 • 21.07.2021 в 18:07
  Permalink

  Да си купят апартамент у Перник.Там се плаща с винкел от Шведска стомана.Кой не плаща си плаща.

  Отговор
 • 22.07.2021 в 9:41
  Permalink

  Статията ви е непълна – кои са тези строителни предприемачи?!

  Отговор
  • 22.07.2021 в 18:32
   Permalink

   Цецо Матрона, някаква гръцка фирма във Велико Търново

   Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *