Горещи новиниОбщество

Екологичната бомба край Леденик: манган, 12 пъти над нормата, установиха край селото

Министър Асен Личев отговори на въпроси на Явор Божанков за най-големите местни замърсители

 

На проведения миналия петък парламентарен контрол народният представител Явор Божанков попита от парламентарната трибуна поели ли са отговорност от страна на Община Велико Търново за факта, че въпреки знанието им за незаконното от няколко години депо там продължават да се изхвърлят строителни отпадъци, какви проверки са извършени и установени ли са нарушения.

Според местните депото е „екологична бомба” и застрашава живота и здравето на живущите в района. Задълбочаването на спора между живущите и Общината доведе до насрочването на местен референдум през септември.

„Проблемът с отпадъците е генериран с години. За съжаление, жителите на област Велико Търново са изправени пред параграф 22 по отношение на строителните отпадъци. Клетката в Шереметя се запълва по-бързо от предвиденото и вече не приема отпадъци от юридически лица. Леденик остава единствена опция, но е незаконно. В крайна сметка се оказва, че гражданите нямат избор. Този проблем е въпрос на реформа в архаичното ни екологично законодателство. Не се ли предприемат реформи, екологичните проблеми ще се задълбочават”, заяви Божанков от трибуната на НС.

От отговора на служебния министър на околната среда и водите Асен Личев се разбира, че проверка на Басейнова дирекция е установила замърсяване на водите на близкото дере. Според доклада в тях е установено наличието на манган, като стойностите са 12 пъти над нормата. На Общината е издаден акт за установяване на административно нарушение. Отделно от това за нарушения на Закона за управление на отпадъците на 29.07.2021 г. РИОСВ – Велико Търново, санкционира Общината с 5000 лв. глоба. Наличието на установените замърсетели говори, че на сметището има не само строителни отпадъци.

В петъчния контрол Божанков постави и темата за чистотата на атмосферния въздух във Велико Търново и по-конкретно – за дейността на „Кроношпан“. Отново се оказа, че няма установени отклонения в екологичните норми от страна на дружеството. Друг източник на замърсяване също не е установен от РИОСВ.

„Не съм удовлетворен от отговорите. Жителите на близките квартали ежедневно виждат праха по терасите и автомобилите си и усещат силната миризма.”

В заключение народният представител настоя за реален контрол от страна на РИОСВ, която има нов шеф във Велико Търново, и подчерта нуждата от редовен кабинет: „За да се оползотворяват правилно строителните отпадъци, е необходима законодателна реформа, която служебен кабинет не може да направи, нужни са и по-строги екологични норми и санкции за замърсяването на атмосферния въздух, които изискват законодателни промени. Затова ни трябва работещо правителство“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *