Горещи новиниОбщество

Велико Търново е национален център на честването на 113-годишнината от Независимостта на България

Велико Търново ще бъде национален център на честването на 113-годишнината от Независимостта на България, обявена на 22 септември 1908 година в старата столица. По традиция почитането на едно от най-значимите в новата българска история събития ще протече с празнични инициативи и ритуали, организирани съобразно действащите противоепидемични мерки.

Празничната програма започва със света литургия, която ще бъде отслужена от великотърновския митрополит Григорий в черквата „Свети Четиридесет мъченици“. Началото на службата е в 7,30 ч. В двора на храма ще бъдат поднесени цветя на гроба на цар Калоян и на плочата на Независимостта, ще бъде пресъздадено и възвестяването на голямото събитие с царския манифест на Фердинанд.

В 10,30 ч. в двореца на Царевец ще се състои официалният военен ритуал по издигане на българското национално знаме. По традиция там ще прозвучи и празничното слово на кмета на Велико Търново Даниел Панов. Отслужен ще бъде празничен благослов. На Пирамидата на Независимостта ще бъдат поднесени венци и цветя.

В 11,30 ч. от площад „Цар Асен I“ пред Царевец до паметника „Майка България“ ще премине дефилир на военни оркестри. Почетена ще бъде и паметта на бележитите българи, дали живота си за Освобождението, Съединението, Независимостта на България и войните за национално обединение, чийто символ е паметникът „Майка България“.

Заради противоепидемичните мерки тържествената заря проверка тази година няма да се състои.

Кулминация на празничната програма ще е прожекцията на аудио-визуалния спектакъл „Царевград Търнов – звук и светлина“, която ще бъде излъчена в 20,15 ч. и ще се наблюдава от площад „Цар Асен I”.

В 21,00 ч. небето над Велико Търново ще бъде обагрено от фойерверки, които ще бъдат изстреляни от района на Паметника на Асеневци.

Организаторите от Община Велико Търново, НВУ „Васил Левски“, Регионален исторически музей и Великотърновска света митрополия уточняват, че през целия ден на 22 септември великотърновци и гостите на града могат да почетат Независимостта, поставяйки цветя както на пирамидата на Царевец, така и на паметниците на българските герои.

В навечерието на Независимостта ще се състои празничен шоу спектакъл на военните оркестри. Концертът е от 19,00 ч. на 21 септември в Двореца на културата и спорта „Васил Левски“. Входът е свободен.

Съпътстващо събитие е и детска анимация на National Geographic Kids, която ще се проведе в парк „Марно поле“ от 11,00 до 18,00 ч. на 22 септември.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *