Д-р Валентин Кръстев от СБАЛК Велико Търново: „Covid-19 промени кардиологията“

Д-р Валентин Кръстев е водещ кардиолог, част от екипа на СБАЛК Велико Търново. Има богат опит в инвазивната кардиология и е експерт по ехокардиография. Бил е началник сектор по инвазивна кардиология в МБАЛ „Хр. Ботев“ – Враца, началник Клиника по кардиология в „Софиямед“ и инвазивен кардиолог в МОБАЛ „Д-р Ст. Черкезов“. Член е на Дружеството на кардиолозите в България и Дружеството по интервенционална кардиология, Европейското дружество по кардиология, членува в съвета по кардиоонкология, съвета по мозъчно-съдови инциденти и европейската асоциация за перкутанни сърдечносъдови интервенции. Членува и в Американското кардиологично дружество и Американската сърдечна асоциация, европейското дружество по сърдечносъдова и интервенционална радиология и дружеството по сърдечносъдова компютърна томография.

 • Д-р Кръстев, как CОVID-19 промени кардиологията и какъв е ефектът върху пациентите със сърдечносъдови заболявания?
 • Промените са много и в повечето случаи неблагоприятни. На първо място, регистрираме тревожно повишена склонност към тромбообразуване при заболелите от COVID – поява на тромби буквално от нищото. В много случаи те се локализират на места, свързани с риск за живота, в съдовете на сърцето, белите дробове, долните крайници и т.н. И всичко това се допълва от потенциалната увреда на сърдечния мускул вследствие на SARS-CoV-2 и други вируси. На второ място идва проблемът с късното поставяне на диагноза при остри състояния като миокардния инфаркт.
 • На какво се дължи това?
 • Това е феномен, който се наблюдаваше през първите месеци във всички страни и той беше свързан основно със страха на хората от заразяване, ако напуснат своето убежище – дома, но ако докато от COVID загиват около 2 на 100 от заболелите, при сърдечен инфаркт без лечение в болница съотношението е десетократно по-голямо. Парадоксално е, че много възрастни хора на този късен етап от пандемията решават да проявят емпатия към изтощените екипи на Спешна помощ и не търсят медиците, ако получат болката през нощта, чакайки до сутринта. Поради такива причини здравеопазването в страната загуби голяма част от достиженията на организацията за острите инфаркти през последните години. Специализираната кардиологична болница, уважаеми пациенти, работи 24/7 и вече 13 години спасява живот.
 • А какво се случва с хората, които от много години се лекуват за сърдечна недостатъчност, стенокардия, хипертония и т.н.? Какво става с контрола на тези хронични заболявания?
 • Проблемът е по-скоро в първоначалната диагностика, изследване и създаване на начален терапевтичен план. По отношение на болните с поставена вече диагноза корекциите в лечението и наблюдението могат да се осъществяват и чрез платформите за телемедицина. Дори и обикновената интернет или мобилна връзка могат да бъдат полезни. Ние работихме без прекъсване и не си позволихме дори за минута да оставим нашите пациенти без специализирана медицинска грижа.
 • Какво можем да очакваме от екипа на специализираната кардиологична болница във В. Търново, част от който сте и вие?
 • Ще продължи всеотдайната и професионална работа в полза на пациента. По отношение на болестите на сърцето съвсем скоро ще добавим нови технологии за по-добра оценка на стесненията на артериите, хранещи сърдечния мускул. Като например катетър с ултразвук, който оглежда артерията отвътре и дава възможност за функционален тест на тежестта на стеснението – отново с катетър, което може да избегне поставянето на стент върху наглед големи стеснения, т.е. нашите болни ще бъдат лекувани както се лекуват пациентите в най-развитите в медицинско отношение страни. Естествено, ще продължим да проследяваме нашите пациенти и безкомпромисно да се грижим за хората, които ни се доверяват за диагностика и лечение. Ще продължи кампанията на Българския кардиологичен институт „Живот след COVID“ за безплатно проследяване на последиците върху преболедувалите вируса и както показаха последните данни от старшите ни изследователи – SARS-Cov-2 не е респираторно заболяване, а заболяване на съдовете.
 • А в други области извън сърдечните процедури?
 • Важен приоритет е предотвратяването на мозъчния инсулт. Макар и неврологично заболяване, намаляването на риска за възникването му е главно в ръцете на кардиолозите, тъй като двете основни причини за инсулт се лекуват от кардиолози. Едната е предсърдното мъждене – аритмия, която изисква лечение с антикоагулант. Антикоагулантът е средство за разреждане на кръвта, възпрепятстващо образуването на тромби в сърцето като резултат от тази аритмия, които биха се изстреляли към мозъка. Втората причина за мозъчния инсулт е стеснението на сънната артерия. Поставянето на стент именно там предотвратява този животозастрашаващ и инвалидизиращ инцидент. Малко са хората, които се подлагат на доплер ехография за откриване на тези стеснения дори сред болните, прекарали инсулт или преходно разстройство.
 • Как могат хората да си направят подобно изследване?
 • Могат да го направят при всеки лекар с необходимата апаратура и специализация, както и при нас. При всички случаи ние трябва да преценим необходимостта от поставяне на стент при тези болни, тъй като това е свързано с плана на самата процедура. Болестта атеросклероза се съпътства с образуване на холестеролови плаки, които, нараствайки, стесняват или запушват артерията. Подобен е проблемът и при хората, които при ходене по равно или при изкачване на наклон получават усещане за схващане в прасците, което ги кара да почиват. Това се дължи на запушване на артериите на краката. Тежката форма на болестта, много честа при диабетици, води до незарастващи рани по стъпало и подбедрица, които често се лекуват по странни начини, а отпушването на артерията е единственият начин за тяхното лечение. Най-важното е, че това предотвратява ампутацията на крака, което е сериозен проблем за болния и неговото семейство. Притежаваме сериозен опит в лечението на тази патология, който може да бъде полезен.

– Трябва ли болният да заплаща за всичко, което споменахте?

– Веднъж постъпил в болница, болният не заплаща нищо, което се покрива от клиничната пътека. Ако е дошъл на преглед в болницата като частен пациент поради съмнение за стеснение на сънната артерия или запушвания на артериите на краката, тогава естествено заплаща прегледа. Ако е насочен от колега с извършена вече ехография и поставена диагноза, диагнозата се потвърждава и болният се планува за постъпване в болницата или се назначават допълнителни изследвания, за да бъдем сигурни, че можем да бъдем полезни за самия болен.

– А какво ви накара да изберете болница на Български кардиологичен институт?

– През последните няколко години бях свързан с МОБАЛ „Д-р Ст. Черкезов“, където оставих много приятели, но промяната е нещо, което аз винаги търся. БКИ има готовност за инвестиране във високотехнологична медицина, от което печелят лекарите като професионализъм и удовлетворение и болните като резултат от лечението.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *